Rusya'dan İran'a müjde !

Rusya'dan İran'a müjde !
Güncelleme:

Rusya, İran'a uygulanan silah ambargosunun kalkmamasına rağmen, savunma füze sistemi satışına onay verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’a uygulanan silah ambargosu kararı daha kalkmadan, Tahran’a S-300 hava savunma füze sistemleri satışına olanak sağlayan kararnameyi imzaladı.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada Başkan Putin’in S-300 füzelerinin İran’a ulaştırılması için mevcut engelleri kaldıran kararnameyi imzaladığı belirtilerek, “Başkan Putin’in imzaladığı kararname S-300 füzelerinin Rusya’dan İran İslam Cumhuriyeti topraklarına ulaştırılmasının yolunu açıyor. Füze sistemleri Rusya bayrağı altında kara, deniz ve hava araçları vasıtasıyla İran yönetimine teslim edilecek biçimde bu ülkeye nakledilmesine izin veriyor” dendi.

İran’ın Rusya’dan yaklaşık 8 yıl önce sipariş ettiği ve bir türlü teslim alamadığı S-300 füzeleri Tahran ile Moskova arasındaki başlıca problemdi. BMGK kararları doğrultusunda İran’ın bu silaha sahip olamayacağına kanaat getiren Moskova, S-300 füzeleri yerine daha düşük model “Antey-2500” sistemini öneriyordu.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in imzaladığı sürpriz kararnameyi yorumlayan Moskova’daki  gözlemciler, “İran ile altılar gurubu arasında nükleer program konusunda uzlaşmaya varılması ardından “Tahran şimdi kime daha yakın olacak”  mücadelesi başladı. Putin, batıyı bir adım geride bırakmak için S-300 kararnamesini imzalayarak, İran’ın orta doğu bölgesinde yeni dönemde de yakın müttefiki olmasını istiyor” demekte.