Seks kölesi kadınlara tazminat

Seks kölesi kadınlara tazminat
Güncelleme:

Japonya ve Günet Kore'de savaş döneminde seks kölesi olarak çalıştırılan kadınlara tazminat ödenecek.

Japonya ve Güney Kore, 2. Dünya Savaşı döneminde seks kölesi olarak çalıştırılan Güney Koreli kadınlara tazminat ödenmesi konusunda anlaştı.

Tarihi anlaşmaya göre Japonya, kurbanlar için oluşturulan Güney Kore idaresindeki devlet fonuna 1 milyar yen (8.3 milyon dolar) ödenmesi kararı aldı. 

Birçok Güney Koreli kadın savaş döneminde kaçırılıp Japonya'daki askeri genelevlerde zorla çalıştırılmıştı. 

Konu, Japonya ile Güney Kore arasında yıllardır ilişkileri geren sorunlardan biriydi. Güney Kore özür ve kurbanlar için tazminat talep ediyordu. 

5680eabfc03c0e375cf108ad.jpg

Varılan anlaşma 1965 yılından bu yana üzerinde uzlaşılan ilk madde oldu ve her iki taraf da görüşmelerin hızlandırılması kararına vardı.

Açıklama, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın, Güney Koreli mevkidaşı Yun Byung-se ile görüşmelerde bulunmak için Seul'e varmasının ardından yapıldı. 

Toplantı sonrası gazetecilere konuşan Kişida, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin özür dilediğini söyledi. 

Kişida, "Japonya Başbakanı olarak Abe, acı çeken, iyileşmesi zor fiziksel ve ruhsal yaralar alan herkese yüreğinden bir özür sunar" dedi. 

1995 yılında Japon hükümeti kurbanlar için bir fon yaratmış ancak fondaki para bağışlar üzerinden oluşturulmuştu. Bu fon 2007'de sonlanmıştı. 

1993'te Japonya özür dilemiş ama muhafazakâr Abe hükümeti bu özrü eleştirmişti.