Ses hızını aşan ilk pilot hayatını kaybetti

Ses hızını aşan ilk pilot hayatını kaybetti
Güncelleme:

İkinci Dünya Savaşı'nda görev alan test ve savaş pilotu Chuck Yeager, 97 yaşında hayatını kaybetti. Yeager, 1947'de ses hızını aşan ilk pilot olarak tarihe geçmişti.

Bir neslin en ünlü pilotu Chuck Yeager, 97 yaşında öldü. Yeager'in ölüm ilanı karısı tarafından resmi Twitter hesabı üzerinden yapıldı.

İkinci Dünya Savaşı'nda da savaş pilotu olarak görev yapan Yeager beşi bir günde olmak üzere toplamda 13 Alman savaş uçağını düşürmüştü.

Yeager'in adını tarihe yazdıran olay ise 1947 yılında gerçekleşti. Yeager, 1947 yılında B-29 bombardıman uçağıyla saatte 700 mil hıza (1126 kilometre) ulaştı. Böylece ses hızını aşan ilk pilot olan Yeager sonraki yıllarda uçuş testlerine devam etti.

Yıllar sonra yazdığı anılarında, ses hızını aştığı olayı hayal kırıklığı olarak tanımlayacaktı. Yeager, "Yolda bir engel olmalıydı, sana az önce ses hızını aştığını gösteren bir işaret olmalıydı" ifadelerini kullanmıştı.

Chuck Yeager, 1941 yılında teknisyen olarak girdiği ABD Hava Kuvvetleri'nde önce savaş pilotu sonrasında da generalliğe yükselmişti.