Sığınmacı krizinde yeni açıklama !

Sığınmacı krizinde yeni açıklama !
Güncelleme:

İtalya Başbakanı Renzi, Türkiye'ye yapılan 3 milyar Euro yardım için konuştu.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avrupa Birliği'nden (AB) Türkiye'ye, Suriyeli sığınmacılar yararına kullanılması için verilecek 3 milyar avroluk yardımın iyi olduğunu ancak sorunu çözmek için yeterli olmadığını söyledi.

Renzi, İtalya Başbakanı olarak geçirdiği iki yılın değerlendirmesini yapmak üzere Roma’daki Yabancı Basın Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında farklı ülkelerden dış haberler muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

İtalya Başbakanı, ülkesinin son bir yıldır Avrupa’nın göçmen sorunuyla karşı karşıya olduğunu sürekli gündeme getirdiğini belirterek, “Her şeyin başında otobanda herkesin gittiği yönün tersine giden deli gibiydik. Malta ile biz bunun Avrupa’nın sorunu olduğunu söyledik. O zaman bize verilen cevap; ‘Hayır, Dublin anlaşması var’ idi” dedi.

"ÖNEMLİ OLAN İLK ŞEY İNSANLARIN HAYATLARINI KURTARMAK"

Avrupa’nın konuya yaklaşımının geçen nisandan itibaren değişmeye başladığını, hazirandaki zirvede Almanya ve Fransa’nın kendilerine hak verdiğini dile getiren Renzi, bu krizde önemli olan ilk şeyin insanların hayatlarını kurtarmak olduğunu, ülkesinin bu konuda Avrupa’da ilk sırada geldiğini ve bunun için çok fedakarlık yaptığını savundu.

Sığınmacıların geldikleri ülkelerde kalmaları için uluslararası işbirliğine gitmek, çatışmanın olmadığı kaynak ülkelerde yatırım yapmak, istihdam yaratmak gerektiğini ifade eden Renzi, bunlardan sonra göçmenlerin geldikleri ülkelere gönderilmesinin önemli olduğunu, İtalya’nın geri kabulle en çok sığınmacı gönderen ülke olduğunu söyledi.

Türkiye’yle AB’nin yaptığı 3 milyar avroluk anlaşmanın sorulması üzerine Renzi, “Türkiye’ye yönelik atılan bu adım, benim yargıma göre doğru bir adım. Bu yardım iyi ama belirleyici değil. Bununla bütün sorunu çözemezsiniz” yanıtını verdi.

Türkiye’yi Aralık 2014’te ziyaret ettiğini bunun devamında İçişleri Bakanı Angelino Alfano’nun Ocak 2015’te Türkiye'ye gittiğini anımsatan ve bu ziyarette Türkiye ile İtalya’nın anlaşmaya vardığını ifade eden Renzi, “Bu anlaşmayla, 2014’te Türkiye üzerinden bize gelen Suriyeli sığınmacı sayısı 42 bin iken, bu sayı 2015’te 6 bine geriledi. İtalya tarafından bakılacak olursa problemle yüzleşilmiş durumda ama Avrupa tarafından bakınca problem oldukça büyük” dedi.

Sığınmacı krizine karşı bulunan çözümün AB bütçesinden karşılanmamasına rağmen ‘evet’ dediklerini dile getiren Renzi, bu sorunun Ürdün, Lübnan, Mali, Afganistan, Afrika boynuzu, Nijerya ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nden kaynaklandığını belirterek, “Yapılacak çok şey var. Bu sorun öyle günlerce değil yıllarca sürecek bir sorun. Bu sorunu iyi yönetmesini bilmek lazım” diye konuştu.

Renzi’den göçmen konusunda sert çıkış İtalya Başbakanı Renzi, Avrupa’nın özellikle geçen yıl karşı karşıya kaldığı sığınmacı akını sırasında AB içinde sığınmacıların kota anlaşması çerçevesinde yeniden dağıtımına karşı çıkan Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan’a sert bir mesaj gönderdi.

"GÖÇMEN KABUL ETMEYEN ÜLKELERİN FON KOTALARI KESİLMELİ"

Birliğin göçmen dağıtım kotalarını kabul etmeye istekli olmayan üyelere yönelik fon kesintisi yapması gerektiğini dile getiren Matteo Renzi, “Eğer, sığınmacı krizinde dayanışma göstermiyorsan, büyük ülkelerin de AB bütçesine katkılarında gerekli dayanışmayı göstermemesinin meşru olacağını düşünüyorum” dedi.

Sığınmacı akınına karşı sınırlarını kapamaya doğru giden, bu yönde kararlar aldığı için AB ile de ters düşen Avusturya’nın zor durumda olduğunu söyleyen Başbakan Renzi, Avusturya’nın İtalya ile sınırı Brennero’da, sınırı kapatmasının “Avrupa’nın kalbinde bütünleşmeye bir darbe olacağını” ifade etti.

Renzi, ülkesinin, sınırlarından Avrupa’nın içlerine doğru olan göçmen geçişlerini tam anlamıyla kontrol etmediğine yönelik bir ara oluşan yaygın kanaate karşı çıkamayacağını ama bugün bunun tam tersi bir durum olduğunu belirterek, İtalya’nın sınırlarda gerekli kontrolleri ve parmak izi de dahil olmak üzere kayıt işlemlerini yaptığını dile getirdi.

İtalya’nın “Brexit”e yaklaşımı İngiltere’nin AB’den çıkış ihtimaline yönelik bir soru üzerine Renzi, “İtalyan siyasilerle yeterince problemim var beni bir de İngilizlerle ters düşürmeyin” diyerek espri yaptı.

İngiliz politikacıların AB’den çıkıp çıkmamaya ilişkin önemli ve büyük bir seçim kampanyası dönemine gireceğini belirten Renzi, “Biz herkes için iyi bir uzlaşmaya vardık zirvede. Zorlu bir seçim süreci olacak. İngiliz olsun, olmasın pek çok kişi görüş beyan edecek. David (Cameron) seçim kampanyalarını iyi yürüten biri. Ona bol şans diliyorum. Bu konudaki esas mücadele İngiliz halkının kendi arasındaki görüşler üzerine. Bugünden bir kehanette bulunamam ama (kalma anlamında) ‘evet’in kazanmasını umuyorum” diye konuştu.

"İNGİLİZ VATANDAŞLARI İÇİN KÖTÜ OLACAK"

Renzi’den basın toplantısında “Brexit” konusundaki düşüncelerini daha açık şekilde ifade etmesi istenince, “İngiltere’nin AB’den çıkmasının sonuçları, Avrupa vatandaşlarından ziyade İngiliz vatandaşları için kötü olacaktır.

Ümit ediyoruz ki, bu böyle gelişmez ama bir öngörüde bulunacaksak eğer, İngiltere’nin AB’den çıkması ilk olarak İngiltere için bir sorun olacaktır. İngiliz vatandaşları, şirketler, girişimciler için sorun teşkil edecektir” dedi.

Renzi, ülkesinin ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmesinde de İtalya’nın borçlarının son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu, ekonomik büyümenin ise halen sıfır ondalıklarda gezinmesinin hoşuna gitmediğini, bunu arttırmaları gerektiğini söyledi.