Siyasetçiye dünya devi Alibaba 'soruşturması

Siyasetçiye dünya devi Alibaba 'soruşturması
Güncelleme:

Çin'de online perakende Alibaba'nın faaliyet gösterdiği şehrin yöneticisine soruşturma açıldı.

Çin, online satış devi Alibaba’nın faaliyet gösterdiği Hangzhou’nun üst düzey parti yetkilisini disiplin ihlalleri nedeniyle soruşturmaya başladı.

Ant Group ve Alibaba Group Holding’e ev sahipliği yapan şehir olan Hangzhou’nun Parti Sekreteri olan 53 yaşındaki Zhou Jiangyong hakkında parti disiplini ve eyalet yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma açıldı.

Çin Komünist Partisi’nin disiplin kurulu, yaptığı açıklamada konuya ilişkin ayrıntılı bir bilgi vermese de partinin bu açıklamada kullandığı terminoloji yolsuzlukla mücadele soruşturmalarınınki ile uyuşuyor.

Zhou’ya yönelik soruşturmanın duyurulmasının ardından, Cumartesi günü Hangzhou’daki parti komitesi yolsuzlukla mücadeleye olan bağlılığın vurgulandığı bir toplantı yaptı. Ayrıca parti komitesi tarafından yayımlanan bir başka bildiride şehirdeki uygunsuz hükümet-iş ilişkilerinin kökünü kazımak için bir kampanya yürütüleceği açıklandı.

HİSSE SATIN ALDI İDDİASI

Hafta sonu bazı sosyal medya hesapları, Alibaba’nın Kasım ayındaki halka arzından önce Zhou’nun ailesinin bir fintech şirketinde hisse satın aldığını yazdı. Ancak şirketin ismi verilmedi.

Alibaba ise geçen yıl planlanan halka arzdan önce bazı kişilerin şirketin hisselerini satın aldığına ilişkin iddiaları reddetti. Firma halka arz süreci boyunca ilgili tüm yasa ve yönetmeliklere sıkı sıkıya bağlı kaldığını da sözlerine ekledi.

Haberler nedeniyle Alibaba  hisseleri Pazartesi günü Hong Kong borsasında ciddi değer kaybetti. Diğer teknoloji hisseleri artarken Alibaba’daki düşüş  yüzde 3.7 oldu. Hong Kong borsasında işlem gören en büyük 30 şirketin bulunduğu Hang Seng Tech Endeksi, geçen haftaki yüzde 11’lik düşüşün ardından yüzde 2.1 yükseldi.

ALİBABA’NIN ZOR ANLARI

Geçtiğimiz yıldan bu yana zor dönemler yaşayan Alibaba, bu haberle şirket krizlerine bir yenisini daha eklemiş oldu. Şirketin önce geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı halka arz iptal edilmiş, sonrasında antitröst soruşturmaları nedeniyle ciddi para cezalarına çarptırılmıştı. Çin son dönemlerde teknoloji şirketlerine karşı giriştiği kısıtlama ve ceza yağmuru ile gündemde.