Suriye operasyonu dış basında

Suriye operasyonu dış basında

TSK ve koalisyonun Cerablus'a başlattığı operasyon dış basında da yer aldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Müşterek Özel Kuvvetleri ve koalisyon uçakları tarafından Suriye’nin Cerablus kentinden IŞİD’i temizlemek için başlatılan operasyon dünya medyasına da yansımaya başladı. Ankara henüz kara birliklerinin Suriye'ye girmediğini vurgularken, Reuters ise ismini vermediği üst düzey bir Türk yetkiliye dayanarak "Bir grup Türk özel kuvveti kuzey Suriye'ye girdi" ifadesini kullandı. BBC’ye göre sınırda 1500 Suriyeli muhalif savaşçı var. İşte operasyonun ilk saatlerinde dünya medyasına yansıyan bazı yorumlar…

Associated Press (AP): Türkiye Başbakanlık Ofisi Türk ordusunun ABD liderliğindekikoalisyon desteğinde Suriye sınırını IŞİD'den temizlemek için operasyon başlattığını açıkladı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre 500 Suriyeli muhalif sınırın Türkiye tarafına yığıldı. (Ankara'ya göre PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD tarafından liderlik edilen) Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilisi Nasır Hac Mansur, Cerablus'a girmeye hazırlanan güçler arasında "Türk özel kuvvetlerinin yanı sıra teröristlerin de bulunduğunu" öne sürdü. SDG, "doğrudan veya dolaylı işgal planlarına karşı ülkeyi savunmaya hazır olduğunu" açıkladı. 

Reuters haber ajansı, 'Türkiye ve ABD'nin liderliğindeki koalisyon güçleri IŞİD'i Suriye sınırından silmek için operasyona girişti' diyerek haberi geçti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, 'Türkiye Suriye'de IŞİD'e karşı harekât başlattı' manşetiyle okuyucularının karşısına çıktı. BBC, Türk özel kuvvetlerinin ABD'nin başını çektiği hava operasyonunun desteğiyle Suriye'nin içine girdiğini aktardı.

New York Times: Türk özel kuvvetleri IŞİD’e karşı  Suriye’nin kuzeyinde ABD koalisyon güçlerinin de onayıyla jet destekli bir operasyon başlattı. Türk yetkililer Çarşamba günü başlayan operasyonun Türkiye sınırında boyunca uzanan IŞİD militanlarını içerdiğini açıkladı.