Suriye'de 5 yıl sonra bir ilk !

Suriye'de 5 yıl sonra bir ilk !
Güncelleme:

Suriye’de savaşın başladığı 2011 mart ayından bu yana ilk kez geniş çaplı bir ateşkes deneniyor.

Eğer her şey yolunda giderse Şam saatine göre gece yarısından (TSİ 00.00) itibaren ‘çatışmaların durması’ uzlaşmasının yürürlüğe girmesi bekleniyor. Rusya destekli Esad rejimi uzlaşmaya uyacağını belirterek, bazı şartlar öne sürmüştü. Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar destekli Yüksek Müzakere Komitesi’nin geçici ateşkese ‘ön onayı’ verdiklerini açıklamıştı.

YPG’nin sözcüsü Redur Halil, “Biz YPG olarak, mevcut plana büyük önem veriyoruz ve meşru müdafaa şartları kapsamında karşılık verme hakkımızı saklı tutarak ateşkese tamamen uyacağız” dedi.

Hazırlıklar kapsamında Rusya’nın Suriye’deki Himeymim üssünde koordinasyon merkezi kuruldu.

ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün Oval Ofis’te yaptığı açıklamada ateşkesle ilgili olarak ‘beklentileri yüksek tutma konusunda ihtiyatlı olduklarını’ söyledi.

470 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Suriye Politika Araştırma Merkezi adlı grup, Suriye iç savaşında şimdiye kadar 470 bin kişinin öldüğünü, 1.9 milyon kişinin yaralandığını bildirmişti. Bu rakamın ülke nüfusunun yüzde 11.5’e denk geldiği ifade edilmişti.

6 milyondan fazla Suriyeli, ülke içinde yer değiştirirken, 4 milyondan fazla kişi yabancı ülkelere kaçtı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise iç savaştaki can kaybını 370 bin olarak vermişti.