Suriye'de ateşkes komedisi

Suriye'de ateşkes komedisi
Güncelleme:

ABD'nin ateşkes ihlalleri bildirileri için tuttuğu çağrı merkezi çalışanlarının Arapça bilmediği ortaya çıktı.

ABD’nin, Suriye’deki ateşkes ihlallerinin bildirilmesi için kurduğu acil çağrı merkezindeki personelin Arapça bilmediği ortaya çıktı. Suriyeliler, Arapça bilen yetkin personelin bulunmadığı göstermelik merkeze ihbarda bulunamıyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ülkede ateşkesin başarıyla sürdürüldüğünü belirtirken ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Suriye'deki ateşkes ihlallerinin bildirilmesi için açtığı 24 saat görev yapan çağrı merkezinde çalışanların Arapça bilmediği ortaya çıktı.

Yeni Şafak'ın haberine göre Suriye'den yayın yapan Syria Direct adlı gazeteci platformu, ateşkesi ihlal eden bir çok olay gerçekleştiğini ama bu ihlallerin detaylarının ABD yetkililerine bildirilmesinin neredeyse imkansız olduğunu yazdı. Suriyelilere telefonda İngilizce “Merhaba, burası ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye çatışmaları sonlandırma çağrı merkezi, size nasıl yardımcı olabiliriz?” denildikten sonra Arapça bilmeyen personel konuşmaya devam ediyor.

TEK KELİME ANLAMADI

Bir görevlinin, Hama'nın güneyindeki Harbnifsah köyünün adını sürekli “Harb Bebsi” yani “Pepsi Savaşı” olarak telaffuz etmesi, çağrı merkezi hakkında ciddi tartışmalara neden oldu. Syria Direct'te bağlı gazeteci Orion Wilcox da Humus bölgesinde tanık olduğu ateşkes ihlallerini bildirmek için hattı aradığını ama telefona çıkan yetkiliye bir şey anlatamadığını aktardı. Wilcox, “Konuşmaya çalışıyor ama başarmıyor. Niçin Arapça bilmeyen bir ABD'liyi buraya koyuyorlar? Ona Humus'taki ihlallerin detaylarını verecektim ama Humus kelimesinden başka bir şey anlamadı” diye konuştu. Muhabir Usame Ebu Zeyd de, Hama'da Rusların ateşkesi ihlal ettiklerini, çağrı merkezini aradığında ise yanlış numara denilerek telefonun yüzüne kapatıldığını aktardı.

TONER DA KABUL ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de, çağrı merkezinin yeterince gelişmiş olmadığını ve Arapça bilgilerinin yetersiz olduğunu kabul etti. Toner, “Bu hataları düzeltmeye çalışıyoruz çünkü gelen aramalara cevap verebilecek Arapça konuşan birilerinin burada olması önemli.” dedi. Suriyeliler ayrıca başka yöntemlerle de ABD Dışişleri Bakanlığı'na ulaşabiliyor. Bu yöntemler arasında kısa mesaj, email ve Google Voice gibi teknolojik yollar bulunuyor. ABD'nin çağrı merkezindeki dil sıkıntılarından dolayı ise birçok Suriyelinin, Arapça bilen personeli bulunanBirleşmiş Milletler çağrı merkezine ulaştığı bildirildi. Syria Direct platformu ayrıca çatışma bölgelerindeki Suriyelilerin “ABD'nin Suriye'de sahada neler gerçekleştiğine dair hiçbir fikri yok.” dediğini bildirdi.