Suudi Kralı parasız kaldı !

Suudi Kralı parasız kaldı !
Güncelleme:

Petrol zengini Suudi Arabistan yine petrol kurbanı oldu. Petrol düşünce, Kral para bulma derdine düştü..

Petrol fiyatlarının son 5.5 yılın en düşük seviyeleri olan 50 doların altına gerilemesi, Suudi Arabistan ekonomisini vurdu. Bütçesini 105 dolarlık ortalama petrol fiyatına göre hazırlayan Araplar, 49 doları görünce paniğe kapıldı.

Dünyanın en büyük ham petrol üreticisi ve ihracatçısı olan Suudi Arabistan, gelirlerindeki düşüş nedeniyle yıllar sonra ilk kez tahvil ihraç ederek, para bulmaya çalışacak. Suudi Arabistan’ın yeni kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, bu yıl sonuna kadar toplamda 27 milyar dolarlık tahvil ihraç etmeye hazırlanıyor. Suudi Arabistan Merkez Bankası Başkanı Fahad al-Mubarak, Temmuz’da devlet iç borçlanma senediyle 4 milyar dolar topladığını açıkladı. Bu ay gerçekleşecek ikinci tahvil ihracında tutar 5.3 milyar dolar, vade 7 ile 10 yıl arasında olacak.

Uzmanlara göre, 266 milyar varille dünya petrol rezervinin yüzde 20’sini elinde bulunduran Suudi Arabistan, bono ihracında bu yılla sınırlı kalmayacak. Petrol fiyatlarının 50 dolar seviyesinde kalması halinde tahvil ihracının belirli bir program dahilinde 2016 yılında da süreceği belirtiliyor.

1-306.jpeg

Döviz rezervi geriledi

Suudi Arabistan’ın bu sürpriz kararında yabancı döviz cinsin rezervlerinin son 1 yıl içinde 737 milyar dolardan 672 milyar dolara inmesi ve GSYH’nin yüzde 20’sini bulan 150 milyar dolarlık cari açık etkili oldu. Petrol zengini ülkenin tahvil planı ihracı, 1990’lı yılları hatırlattı.

1990’ların sonunda Suudi Arabistan’da borç GSYH’nin yüzde 100’üne yükselip, petrolün varili de 17 dolar düzeyine kadar inince ülkenin yardımına yine tahvil ihracı koşmuştu. 2000 yılıyla birlikte petrolün varilinin 30 dolarları aşıp, 2008’de 145 doları geçerek tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaşmasıyla Suudi Arabistan ekonomisi toparlandı ve tahvil ihraçlarına uzun bir ara verdi.

Suudi Arabistan’ın petrol ihracatı, fiyatların 50 dolara demir atması ve Çin’deki rafinerilerin sezonluk bakımı nedeniyle son 5 ayın en düşük seviyesine indi. 1 milyon varil gerileyen ihracat, 6.9 milyon varile düştü.