Trende katliamı yolcular önledi

Trende katliamı yolcular önledi
Güncelleme:

Hızlı trende otomatik silahla katliam yapmak isteyen saldırganın planını üçü ABD askeri olan dört yolcu tarafından önlendi

Amsterdam-Paris seferini yapan hızlı trende otomatik silahla katliam yapmak isteyen Faslı Eyüp el Gazzani’nin katliam planı üçü ABD askeri olan dört yolcu tarafından önlendi

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dan Fransa’nın başkenti Paris’e sefer yapan yüksek hızlı Thalys trenine Belçika’nın başkenti Brüksel’de Faslı olduğu açıklanan 26 yaşındaki radikal İslamcı terörist Eyüp el Gazzani bindi. Gazzani katliamda kullanacağı kalaşnikof marka silahıyla birlikte tuvalete gitti ve şarjörü taktı. Bu sırada Avrupa’da arkadaşlarıyla birlikte tatil yapan Amerikalı Spencer Stone isimli asker de şans eseri tuvaletteydi ve silahtan çıkan sesi duydu. Stone dışarı çıkıp arkadaşlarını uyardı ve tuvaletten çıktığı anda yolculara ateş açmaya başlayan El Gazzani’nin üzerine atıldı.

Ellerini bağladılar

Yere düşen terörist, cebinden çıkarttığı falçatayla Stone’u boynundan yaralarken diğer askerler Alek Skarlatos ve Anthony Sadler ile İngiliz yolcu Chris Norman da El Gazzani’nin üzerine atıldı. Teröristin silahını alan askerler, El Gazzani’yi kendinden geçinceye kadar darp etti, daha sonra da ellerini ve ayaklarını bağladı. El Gazzani Arras İstasyonu’nda Fransız polisi tarafından gözaltına alındı.

15 saniye sürdü

Olayda Stone’un dışında biri ağır 2 yolcu El Gazzani’nin silahından çıkan mermilerle yaralandı. Görgü tanıkları 15 saniye kadar süren saldırının, askerlerin cesurca hamlesi sayesinde katliama dönüşmeden sona erdiğini söyledi. Gözaltındaki El Gazzani’nin ifade vermeyi reddettiği açıklandı.

‘İstihbarat yine bir şey yapmadı’

Bir süre İspanya’da yaşadıktan sonra 2014 yılında Suriye’ye giden, ardından da Fransa’ya geçen El Gazzani’nin İspanyol ve Fransız istihbarat servislerince izleme altına alındığı ortaya çıktı. Radikal İslamcı terör örgütleriyle bağlantısı olduğu bilinen El Gazzani’nin Suriye’de IŞİD militanlarıyla temas kurmuş olabileceği düşünülüyor. Fransız istihbaratı, son olayla birlikte bir kez daha İslamcı teröristlere karşı etkisiz kalmakla suçlanıyor. Fransa’da son 4 yılda düzenlenen terör saldırılarının hemen hemen hepsinde zanlıların istihbarat tarafından bilinen isimler arasında yer alması, yetkililerin terör eylemlerini durdurma konusunda etkili adımlar atmadığı iddiasını gündeme getirdi. El Kaide bağlantılı Said ve Şerif Kouachi adlı kardeşlerin Ocak ayında Charlie Hebdo dergisine düzenlediği saldırıda 11 kişi ölmüştü. Olaydan kısa süre sonra Amedi Kolibali adlı militan da Paris’teki bir koşer marketini basıp içerdekileri rehin almıştı. 3 saldırgan da polisle girdikleri çatışmada öldürülmüştü. Fransız istihbaratı 3 eylemcinin de izleme listesinde isimlerinin bulunduğunu kabul etmişti.

--1703806.jpeg

Madalya verdiler

Olayın ardından Skarlatos ve Sadler’ın yanı sıra aynı vagonda olan 62 yaşındaki İngiliz vatandaşı Chris Norman’a, gösterdikleri cesaretten dolayı madalya verildi. ABD Başkanı Barack Obama, olayın ardından yaptığı açıklamada, ‘çok daha kötü bir trajediyi önleyen kahramanca hareketlerinden’ ötürü Amerikan askerlerini tebrik etti.