Trump'ın azil oturumu başladı

Trump'ın azil oturumu başladı
Güncelleme:

ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik sürecin Senato'daki ilk duruşması başladı. Senato'daki ilk duruşma bugün yapılıyor...

Yargılamada Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı’ndan kendi siyasi çıkarları için siyasi rakibi Joe Biden hakkında soruşturmalar başlatmasını istemesinin ve Kiev’e askeri yardımı askıya almasının görevi kötüye kullanmak olup-olmadığı karara bağlanacak. Trump ayrıca azil sürecinde Kongre’nin görevini yapmasına engel olmakla da suçlanıyor.

Duruşmayı Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts yönetiyor. Duruşmada ilk olarak Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın yargılama usülüyle ilgili tasarısı tartışıldı.

Duruşmada savcılık görevini üstlenen Temsilciler Meclisi üyelerinden Adam Schiff, tasarıyı reddetti ve azil savcılarının tanıklarını çağırabilmesi gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı olan Schiff, Başkan Trump'ın da kendi tanıklarını çağırma hakkı olması gerektiğini de söyledi ve "Bu duruşma neden herhangi bir başka duruşmadan farklı olmalı ki? Kısa yanıt; 'Olmamalı.' Ancak McConnell'ın tasarısı duruşma sürecini alt üst edecektir" dedi.

Schiff'in ardından Trump'ın savunma ekibinin lideri ve kişisel avukatı Jay Sekulow söz aldı. Ekibinin azil yargılamasına hazır olduğunu söyleyen Sekulow, Mitch McConnell'ın tasarısını savundu ve duruşmanın bu sayede düzenli birçimde ilerleyeceğini söyledi.

Sekulow ayrıca Demokratlar'ı Rusya soruşturması işe yaramayınca Trump'ı bu defa Ukrayna ile ilişkileri üzerinden hedef almakla itham etti.

Duruşma öncesi açıklama yapan Senato’daki Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer da, ilk değişiklikte Senato’dan mahkeme celbiyle Beyaz Saray’dan Başkan’a yönelik suçlamalarla ilgili belgeleri teslim etmesini isteyeceklerini kaydetmişti.

Schumer yargılama sürecinde bir dizi değişiklik daha talep edebileceklerini de belirtmiş, “Kimse bu belgelerin (Başkan hakkındaki) suçlamalarla doğrudan bağlantılı olmadığını ve Senato tarafından incelenmesinin gereksiz olduğunu iddia edemez” demişti.

McConnell'ın hazırladığı tasarıya göre davacı ve savunma taraflarının tezlerini sunmaları için toplam 24 saatleri olacak. Tarafların he