Türkiye ile İsrail anlaştı !

Türkiye ile İsrail anlaştı !

Türkiye ile İsrail arasında bozulan ilişkiler tekrardan düzeliyor.

Türkiye ile İsrail ilişkilerin normalleşmesi için yapılan müzakerelerde uzlaşmaya vardı. NTV'nin ulaştığı bilgilere göre, İsrail Mavi Marmara saldırısı mağdurlarına 20 milyon dolar ödeyecek; Gazze'deki durum da iyileştirilecek. İki ülke başbakanının eş zamanlı olarak dünyaya duyuracağı anlaşmada, Hamas ile ilgili bir madde ise yer almıyor.

Türkiye ile İsrail arasında 3 yıldır devam eden görüşmeler sonuçlandı ve İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan görüşmeden uzlaşma çıktı.

Dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover Roma'da bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin ilk bilgiyi saat 20.15'te uluslararası haber ajansı Reuters geçti ve anlaşmaya varıldığı haberini İsrailli yetkililere dayandırarak dünyaya duyurdu.

20 MİLYON DOLAR TAZMİNAT

Anlaşmanın ayrıntılarına  ise NTV ulaştı. Buna göre Türkiye ve İsrailin imzalayacağı anlaşmada İsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlerin ailelerine ve yaralılara toplamda 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Tazminatlar oluşturulacak fon üzerinden ailelere ve mağdurlara dağıtılacak.

GAZZE'DEKİ DURUM İYİLEŞTİRİLECEK

Anlaşma metninde, Gazze'de durumun iyileştirilmesine ilişkin bir bölüm de var. O bölümde Gazze'nin elektrik ve su ihtiyaçlarının karşılanması için atılacak adımlar düzenleniyor.

Bunun için bir elektrik santrali ve su arıtma tesislerinin yapılması planlanıyor. Gazze'ye konutların inşa edilmesi, 200 yataklı Türkiye-Filistin dostluk hastanesinin en kısa zamanda hizmete alınması da atılacak adımlardan.

ANLAŞMADA HAMAS VE ENERJİ YOK

Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerde Hamas'ın Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin bir maddenin de yer alacağı iddia ediliyordu. Ancak anlaşmada konuyla ilgili bir madde yer almadı.

Daha önce iddia edildiği gibi nihai uzlaşma metninde, israil'in doğalgazını Türkiye'ye satmasına ilişkin bir maddeye de yer verilmdi. Ancak enerji işbirliği görüşmelerinin normalleşmeden sonra başlayacağı öğrenildi.

İKİ BAŞBAKAN EŞ ZAMANLI DUYURACAK 

Taraflar bu iki metin ile ilgili uzlaşmayı, dünyaya iki başbakanın  bugün yapacağı eşzamanlı açıklama ile duyuracak.

Başbakan Binali Yıldırım saat 13.00'te Ankara'da, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Roma'da basın toplantısı düzenleyecek.

Yapılacak açıklamalarda, 2 Eylül 2011'de kesilen diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edileceği ve karşılıklı olarak büyükelçilerin atanacağı duyurulacak.

İMZA SONRASI MECLİS'E 

Anlaşmaya imza atıldıktan sonra, mutabakat sağlanan iki metini içeren tasarı, uluslararası anlaşma olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelecek ve onaylanacak. 

ANKARA'DAN 3 ŞART

Ankara'nın ilişkilerinin normalleşmesi için 3 şartı bulunuyordu. Özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması. İsrail Başbakanı Netanyahu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan özür dilemişti.

 

NTV