Yine beyin yiyen amip kabusu! 6 yaşındaki çocuk öldü

Yine beyin yiyen amip kabusu! 6 yaşındaki çocuk öldü
Güncelleme:

ABD'nin Teksas eyaletine bağlı Lake Jackson kentinde suda beyin yiyen amip bulunması ile yaşayanların hayatı tam bir kabusa dönüştü. 6 yaşındaki bir çocuğun bu nedenle yaşamını yitirmesi sonrası kent alarma geçti.

Eyaletteki bir su kaynağında beyin yiyen amip bulunmasının ardından kentte yaşayanlara musluk suyu içmeme çağırısı yapıldı. Henüz 6 yaşında olan bir çocuk hayatını kaybederken, "felaket" ilan edildi.

 Henüz 6 yaşında olan Josiah McIntyre, Lake Jackson'da suda oynadıktan sonra 8 Eylül'de hayatını kaybetti. Yetkililer, beyin yiyen amipin, su birikintisinden sıçrayarak ya da ailesinin evindeki bir hortumdan vücuduna girdiğine inanıyorlar.

Amip burun yoluyla vücuda girerse genellikle ölümcül sonuçlar doğuruyor ve enfekte olanların yüzde 90 ila 95'i yaşamını yitiriyor. Kentte, su kaynağında beyin yiyen amip bulunmasının ardından Lake Jackson kentinde yaşayanlara musluk suyu içmeme çağırısı yapıldı.

Amip ilk olarak Cuma günü tespit edildi. Bunun üzerine sekiz ayrı kentte musluk suyunu sifon dışında kullanmama çağrısı yapıldı. 

Bu çağrı diğer kentler için Cumartesi kaldırılırken Lake Jackson'daki uyarı sürüyor.

Yetkililer Cumartesi günü uyarı seviyesini değiştirerek suyun kaynatıldıktan sonra içilebileceğini söyledi. ABD'de bu amip nedeniyle 2009-18 yılları arasında 34 ölüm kaydedildi.

Kent sakinlerinin duş alırken suyun burunlarına girmediklerinden emin olmaları istendi. Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin özellikle tehdit altında olduğu açıklandı.

ENFEKTE OLAN BİR HAFTADA ÖLÜYOR

Amip, altı yaşındaki çocuğun bu mikrop nedeniyle ölmesinin ardından yapılan araştırma sonucu su kaynağında tespit edildi. Dünya genelinde tatlı su kaynaklarında bulunan bu amip vücuda burun yoluyla girdikten sonra beyne ilerliyor. Enfekte olan kişiler genelde bir hafta içinde hayatını kaybediyor.

Ağustos ayında, 13 yaşındaki Tanner Lake Wall, Kuzey Florida'da bir su parkı ve gölün yakınında bulunan kamp alanında ailesiyle tatil yaptıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Temmuz ayında ise Florida Sağlık Bakanlığı, Hillsborough County'de başka bir vakanın daha rapor edildiğini duyurmuştu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, insanların kirli su yutarak enfekte olamayacağını ve insandan insana bulaşamayacağını söylüyor.

Uzmanlar, hızla beyin dokusunu yok eden Naegleria fowleri'nin jeotermal sularda ve iyi klorlanmamış havuz sularında da bulunabileceğini söylüyor. Naegleria fowleri'nin yutulması halinde hastalığa yol açmadığı belirtiliyor.