Yolcu uçağını kaçıran hava korsanı teslim oldu

Yolcu uçağını kaçıran hava korsanı teslim oldu

Mısır Havayolları'na ait uçağı kaçıran hava korsanı saatler süren ikna çabalarının ardından teslim oldu.

Mısır Havayolları'na (EgyptAir) ait uçak, yolculardan biri tarafından kaçırıldı. En az 60 kişi taşıyan MS181 sefer sayılı uçak, Güney Kıbrıs'taki Larnaka Havalimanı'na indirildi. Mısır havacılık yetkilileri, pilotun, üzerinde intihar yeleği olduğunu söyleyen yolcu tarafından tehdit edildiğini aktardı. Saatler süren dehşet anlarının ardından, hava korsanı az önce teslim oldu. Mısır hükümet sözcüsü, hava korsanının İstanbul'a gitmek istediğini söylemişti.

EgyptAir'e a ait yolcu uçağı, Mısır'ın İskenderiye şehrinden başkent Kahire'ye giderken kaçırıldı. Hava korsanı, saatler süren pazarlık sonucunda, kaptan pilot dahil dört mürettebat ve üç yolcu dışındakileri serbest bıraktı. Daha sonra ise üzerinde üniforma olduğu olduğu görülen dört kişi daha uçaktan çıktı. Mürettebat olduğu tahmin edilen bu kişilerden biri, kokpit penceresinden atladı.

56fa6a1318c7734a8cfedc42.jpg

Mısır Başbakanı Şerif İsmail, gözaltına alınan Seyfettin Mustafa adlı hava korsanının Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmek istediğini açıkladı.

UÇAĞIN KOKPİTİNDEN ATLADI

Güney Kıbrıs devlet televizyonu, daha önce de Seyfettin Mustafa'nın Mısır'daki kadıntutukluların serbest bırakılmasını talep ettiğini aktarmıştı.

misir-ucagi-kibris-rum-kesimine-kacirildi,09koni9xne-wlklqaoykba.jpg

KİMLİĞİ BELLİ OLDU

İddiaya göre; uçağı kaçıran Hava korsanı Seyfettin Mustafa'nın eskiden Mısır askeri istihbaratında subay olarak görev yaptığı ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin muhalifleri arasında yer aldı. misir-havayollari-na-ait-yolcu-ucagi-kacirildi-8304337_2067_m.jpg

Üzerinde canlı bomba yeleği bulunan Mustafa, Larnaka’da eski eşi Marina Parashu’ya verdiği mektupta, Mısır cezaevlerinde bulunan bazı kadın hükümlülerin serbest bırakılmasını istedi. 

Parashu, hava korsanı eski eşinin daha önce ismi açıklanan profesör olmadığını, geçmişte Mısır ordusunda subaylık yapan Seyfettin Mustafa olduğunu açıkladı. Mısır da daha sonra hava korsanının kimliğini doğruladı.

Mısır resmi haber ajansı MENA, hava korsanının K38 No'lu koltukta oturan Mısır vatandaşı İbrahim Samaha olduğunu duyurmuştu.

"TERÖRİST DEĞİL APTAL"

İngiliz Guardian gazetesi, Kahire'deki bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin "O terörist değil, aptal. Teröristler çılgındır ama aptal değildir. Bu adam aptal" dediğini yazdı.

Görüşmeleri yürüten Kıbrıslı Rum yetkili de hava korsanının terörist olmadığını ve "âşık birine benzediğini" söyledi.    

İSTANBUL'A GELMEK İSTEDİ

Associated Press'in haberine göre; Mısır hükümet sözcüsü, Mısır Havayolları'na ait uçağı kaçıran hava korsanının İstanbul'a gitmek istediğini söyledi. Ancak pilot yeterli benzin olmadığını belirterek, uçağı Güney Kıbrıs'a indirdi.

Sivil Havacılık Bakanlığı, pilot Ömer el Gammal'ın üzerinde intihar yeleği olduğunu söyleyen bir yolcu tarafından tehdit edildiğini aktardı.

screenshot_4-038.jpg

10 ABD, 8 İNGİLİZ VATANDAŞI VAR

Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu, uçakta 55 yolcu ve yedi mürettebat olduğunu duyurdu. Fakat ajanslar, uçaktaki kişi sayısına ilişkin çelişkili haberler geçiyor. Bazı kaynaklar uçaktaki yolcu sayısını 81 olarak veriyor.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; İskenderiye Havaalanı Müdürü Hüsnü Hasan, uçaktakiler arasında 26 yabancı olduğunu belirtti. Yabancı yolcular arasında sekiz Amerikalı, dört İngiliz, dört Hollandalı, iki Belçikalı, iki Yunan, bir Fransız, bir İtalyan ve bir de Suriyeli bulunuyor. Üç yabancının kimliği ise henüz açıklanmadı.

Reuters'ın sivil havacılık yetkilileri ve polise dayandırdığı haberinde, kaçırılan uçağın Airbus A320 olduğu ifade edildi. AFP ise uçağın Air Boeing 737-800 olduğunu aktarıyor.

MEKTUBU UÇUŞ GÖREVLİSİNE UZATIRKEN...

AFP'nin haberine göre; hava korsanı yerel saatle 08:30'da kuleyle iletişime geçti ve uçağa 08:50'de iniş izni verildi.

Havalimanına bir kriz ekibinin sevk edildiği belirtildi.

56fa59d867b0a93528b556d0.jpg

HAVALİMANI KAPATILDI

Hava korsanının uçağın pilotunu, bombalı yelek taşımakla tehdit ettiği de ifade ediliyor.  Rum kesimi yetkilileri olay sonrası Larnaka Havalimanı'nı kapattı. Hava korsanının, uçaktan uzak durulmasını istediği de iddialar arasında.   

Rum kesimi devlet radyosu, Mısır Havayolları'na ait yolcu uçağını kaçıran hava korsanının silahlı olduğunu duyurmuştu.

screenshot_3-048.jpg

APRONA ESKİ EŞİ İÇİN 4 SAYFALIK MEKTUP ATTI 

Rum kesimi televizyonu CYBC, Mısır vatandaşı hava korsanı İbrahim Samaha'nın Arapça yazılmış 4 sayfalık mektubu, eski Rum eşine verilmek üzere aprona attığını duyurdu. Samaha, mektubun eski eşine ulaştırılmasını talep etti.

Kaçırılan yolcu uçağı Mısır'ın İskenderiye kentinden başkent Kahire'ye gidiyordu. 

screenshot_2-070.jpg

RUS YOLCU UÇAĞI MISIR'DA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

31 Ekim 2015'te Mısır'ın turizm kenti Şarm El Şeyh kentinden kalkan Rus Kogalymavia Havayolları'na ait yolcu uçağı, kalkıştan 23 dakika sonra, Mısır'ın kuzeyindeki Sina Yarımadası'nda düşmüş, Airbus A-321 tipli yolcu uçağındaki 7'si çocuk, 7'si mürettebat 224 kişi hayatını kaybetmişti.

Rus istihbarat servisi, Mısır'ın Sina yarımadası üzerinde düşen Rus yolcu uçağının terör saldırısı sonucu düştüğünü duyurmuş, saldırıyı IŞİD üstlenmişti.