Yüz nakli yapılan kişi öldü

Yüz nakli yapılan kişi öldü
Güncelleme:

ABD'de eşinin silahlı saldırısı sonrası yüzünün orta kısmı neredeyse tamamen yok olan ve yüz nakli ile hayata tutunan Connie Culp öldü. Culp, ABD'de neredeyse tamamen yüz nakli geçiren ilk hastaydı.

ABD’de neredeyse tamamen yüz nakli yapılan ilk hasta öldü. 57 yaşındaki Connie Culp’un, 2008’de geçirdiği yüz nakli operasyonundan bağımsız bir enfeksiyondan kaynaklanan komplikasyonlar sonucu öldüğü açıklandı.

 
İki çocuk annesi Culp eşi tarafından 2004’te yüzünden vurulduktan sonra hayatta kalmış ancak saldırıda yüzünün orta bölümü hasar görmüş, kısmen kör olmuş, konuşamaz ve koku alamaz hale gelmişti. Öyle ki, nefes almak için boynundan açılan bir deliğe ihtiyaç duyuyordu. 2008 yılında ise Ohio eyaletindeki Cleveland Clinic’te yüz nakli oldu. 22 saat süren operasyon, bir hastanın yüzünün neredeyse tamamının nakille tedavi edilmesi açısından ABD tarihinde bir ilkti.

‘AMELİYATTAN MEMNUNUM’ DEMİŞTİ

Operasyonda, hayatını kaybeden bir donörün yüzü Culp’a uyacak biçimde yeniden şekillendirildi; doku, kemik, kas ve damar katmanları birbirine bağlandı. Culp operasyonun ardından CNN’le yaptığı bir söyleşide nakilden memnun olduğunu söyleyerek, “Artık koku alabiliyorum. Et yiyebiliyorum. Katı gıdaların neredeyse hepsini yiyebiliyorum. Her şey iyiye gidiyor” demişti.

‘ÇOK CESUR BİR KADINDI’ 

Culp’ın ölümünün ardından Cleveland Clinic’ten yapılan açıklamada, “Connie inanılmaz derecede cesur, hayat dolu bir kadındı ve birçokları için bir esin kaynağıydı. Onun kuvveti, yüz nakli geçirdikten sonra en uzun süredir yaşayan hasta olmasından da anlaşılıyordu” denildi.