Zelenskiy, Rusya'nın yeni hedefini açıkladı

Zelenskiy, Rusya'nın yeni hedefini açıkladı
Güncelleme:

Urkayna lideri Zelenskiy, yaklaşık 2 aydır Ukrayna'yı işgal harekatında sivilleri de katlederek sürdüren Rusya'nın yeni hedefini açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba Kiev'deki savaşın galibinin Ukrayna olduğunu belirten bakan savaşın Donbass'a yoğunlaşacağını açıkladı.

'Ukrayna'nın Kiev için savaşı kazandığını söylemek doğru. Şimdi, başka bir savaş geliyor, Donbass savaşı' ifadelerini kullanan Kuleba Rusya'nın ülkenin doğusunu hedef alacağını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda daha kapsamlı operasyonlar yapmasına hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. Pazar akşamı Facebook hesabından halka seslenen Zelenski, işgalci Rus güçleri, işkence yapmak ve korkakça davranmakla suçladı.

Zelenski, "Bize karşı daha fazla füze kullanabilirler, hatta havadan bizi daha fazla bombalayabilirler. Ancak onların eylemleri karşısında hazırlıklıyız. Yanıt vereceğiz" dedi.

 Ukrayna lideri, Rusya'nın, ülkelerindeki sivil ölümlerinin Ukrayna ordusunun saldırılarının sonucu olduğu yönündeki iddiaları için "zayıflık işareti" dedi. "Ruslar Buça'daki cinayetlerle ilgileri olmadığını söylüyor, cinayetlerin arkasında bizim olduğumuzu iddia ediyor" diye konuşan Zelenski, sözlerini şöyle sürdürdü: "Neden böyle diyorlar, biliyor musunuz? Korkak olduklarından. Çünkü bu korkaklık. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı izlediği politikanın on yıllardır hatalı olduğunu kabul etmekten korkuyorlar."

Rus kuvvetleri iki büyük doğu bölgesini ele geçirmeye ve doğuda Kırım'dan Rusya sınırına kadar olan güney kıyısı boyunca bir kara koridoru oluşturmaya odaklanmış durumda. Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Nazi Almanyası’nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı tarih olan 9 Mayıs, Sovyetler Birliği tarafından Zafer Günü adıyla bayram olarak kutlanıyordu. Bu kutlama, Rusya Federasyonu tarafından devralındı. Almanya, normalde 8 Mayıs 1945’te akşam vakti resmi olarak teslim olmuş, Berlin’deki Alman Parlamentosu’na (Reichstag) Sovyet bayrağı çekilmişti. Ancak o sırada Moskova saatiyle tarih, 9 Mayıs olduğu için kutlamalar da her yıl o gün düzenleniyor. Kutlamalara, başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da askeri gücün sergilendiği geçit töreni damga vuruyor.