Zika virüsü 2,2 milyon kişiyi tehdit ediyor !

Zika virüsü 2,2 milyon kişiyi tehdit ediyor !

Bilimsel bir dergide, 2,2 milyon kişinin Zika virüsünün yayılabileceği bölgelerde yaşadığı belirtildi.

Bilim dergisi eLife'ta yayınlanan bir makalede, 2 milyondan fazla kişinin Zika virüsünün yayılabileceği bölgelerde yaşadığı belirtildi.

BBC'nin haberine göre, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerin kafa deformasyonuyla doğmasına yol açabilen "Aedes" sivrisineklerinin taşıdığı virüs, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel acil durum ilan edilmesine yol açmış durumda. Geçen haftaysa, ABD'nin bulaşıcı hastalıkları kontrol altına alma ve önleme dairesi, Zika virüsünün cinsel ilişki yoluyla da bulaşabileceğini duyurdu. Bu nedenle Zika virüsünün tehdit oluşturduğu alanları belirlemenin sanılandan daha güç olduğu kaydediliyor.

eLife'ta yayınlanan makaleyi kaleme alan araştırmacılardan Oxford Üniversitesi öğretim görevlisi Doktor Oliver Brady, BBC'ye yaptığı açıklamalarda, "Eldeki yeni verileri kullanarak hazırladığımız haritalar virüsün ne kadarlık bir bölgede tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Eski haritalar sadece taşıyıcı sivrisineklerin yaşam alanlarıyla sınırlıydı" dedi. Virüsün hangi bölgelerde tehdit oluşturabileceğinin belirlenmesi sayesinde araştırmacıların salgının nerelere yayılabileceğini de öngörmesi bekleniyor. Varılan sonuçlara göre toplamda 2,2 milyon kişi şu anda Zika virüsüne yakalanma riski altında.

Güney Amerika ülkeleri virüsün en etkin olduğu yerler. Yeni haritalara göre Güney Amerika sahil şeridi ve Amazon Nehri yakınları virüs için elverişli iklim şartlarına sahip. ABD'de ise Florida ve Texas eyaletlerinde havaların ısınmasıyla birlikte virüsün hayatta kalması için gerekli şartların oluşmuş olacağı ifade ediliyor. Doktor Brady, "Virüsün sivrisineğin bünyesinde hayatta kalabilmesi için havanın yeterince sıcak olması gerekiyor. Aynı zamanda yeterince kalabalık insan nüfusunun da söz konusu bölgede olması gerekiyor" diye konuştu. Araştırma sonuçları hem Afrika'da hem de Asya'da virüsün geniş alanlara yayılabileceğini gösteriyor. Şu ana kadar yürütülen çalışmalar Avrupa kıtasının virüsten etkilenmediğini gösteriyor.