''Ekonomi türbülansa giriyor''

''Ekonomi türbülansa giriyor''

Türk ekonomisinin gidişatı konusunda kritik uyarılara bir yenisi eklendi..

Alman beyaz eşya devi BSH’nin Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ronald Grünberg ve Türkiye CEO’su Norbert Clein, Türk ekonomisinin gidişatı konusunda kritik uyarılarda bulunarak, “Böyle giderse duvara çarpabiliriz” dedi

Sözcü'den Hayri Çetinkaya'nın haberine Dünyanın en büyük beyaz eşya ve ev aletleri üreticisi Alman Bosch – Siemens Grubu (BSH) tepe yöneticileri, sektörün en önemli fuarı IFA’da, Türkiye ekonomisine ilişkin kritik uyarılarda bulundu. Berlin’de gazetecilerin sorularını cevaplandıran BSH Ev Aletleri Bölge Başkanı ve Türkiye CEO’su Norbert Clein ile Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ronald Grünberg, ülkedeki mevcut ortamın ekonomi açısından olumsuz olduğunu vurguladı.

HER ŞEY SEÇİME BAĞLI

Bu yılın ilk 9 ayının satışlar açısından oldukça iyi geçtiğini aktaran Grünberg, pazarın yüzde 10, BSH’nın ise yüzde 12 büyüdüğünü söyledi. Ancak ekonomi için asıl bundan sonraki gelişmelerin belirleyici olacağını vurgulayan Grünberg, şunları söyledi: “Kriz yok ama duvara doğru gidiyoruz. İhracat düştü, kur dengesi bozuk. Faize dokunamıyoruz. Aslında başkasının kazandığını tüketiyoruz. Bundan sonra her şey seçime çok bağlı. İyi bir seçim, iyi bir koalisyon, iyi bir başbakan ile her şey iyiye gidebilir. ABD iyi durumda. İran pazarı açılıyor. Ancak bunlar olmazsa duvara da çarpabiliriz.” BSH CEO’su Norbert Clein ise Türkiye’nin bir ada devleti olmadığını ve global ekonomideki gelişmelerden etkilendiğine dikkat çekti.

FIRTINALI GÜNLER

Clein, “Çin büyümüyor, petrol üreten ülkeler gelir elde edemiyor. Bu hiç sağlıklı bir ortam değil. Bunun Türkiye’ye etkileri olacak. Türbülanslı, fırtınalı bir döneme doğru gidiyoruz” dedi. 13 yıldır Türkiye’de yaşadığını hatırlatan Clein, ilginç bir tespit yaparak, “Bu yaşananlar Türkiye’nin son partisi gibi” dedi. Clein şöyle devam etti: “Cari açığın nasıl kapatılacağının bir cevabı olması lazım. Dünya ekonomisindeki olumsuz etkinin bir süre daha kalıcı olması ihtimalini ve bundan Türkiye’nin de etkileneceğini hesaba katarsak, çalkantılı dönemlere doğru gidiyoruz. Eğer Türkiye’de bu durumu doğru yönetemez ve istikrarı devam ettiremezsek, 2015, sektördeki olumlu sonuçları kutlamak için parti verdiğimiz son yıl olabilir.”

Yeni nesil için digitalleşme

BSH’nın bu yıl IFA fuarındaki ana teması, beyaz eşya ve ev aletleri sektörünün dijitalleşmesi oldu. Bu alanda uzun süredir çalışmalarını sürdüren ve açık sistemle yapan BSH, beyaz eşyadaki dijitalleşme ve uzaktan kontrol yatırımlarını sadece kendi ürünleri için değil, diğer firmaların ürünlerine yönelik de geliştiriyor. Sektörü de buna teşvik ettiklerini vurgulayan BSH CEO’su Norbert Clein, “Amacımız insanların hayatını kolaylaştırmak. Bu sisteme Home Connect adını verdik” dedi. Bundan sonra BSH’dan müşterinin satın aldığı bütün ürünlerin Home Connect sistemine uygun olacağını belirten Clein, “Bugün orta yaş üstü tüketici beyaz eşya aldığında bunları önemsemiyor ama çocukları 10 yıl sonra bunu isteyecekler. Bir sonraki nesil için bunlar hazırlanıyor” diye konuştu.