''Kurban'' piyasaları canlandıracak !

''Kurban'' piyasaları canlandıracak !
Güncelleme:

Kurban Bayramı'nın piyasalara canlılık getirmesi bekleniyor..

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre Türk halkı kurbana bu yıl 6.8 milyar lira harcayacak. Hipermarketler de bu harcamadan ciddi pay almayı hedefliyor. CarrefourSa Genel Müdürü Mehmet Nane, “Dolarla sıkışan piyasa kurbanla rahatlayacak” dedi.

Vatan'dan Necla Dalan'ın haberine göre Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, vatandaşların kurbanlık almak için yaklaşık 6.8 milyar lira harcama yapmasını beklediklerini söyledi. Bayraktar, “İllere ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte bu yıl kurban fiyatlarının büyükbaşta 2 bin 700 lira ile 14 bin lira, küçükbaşta ise 400 lira ile 1400 lira arasında olmasını bekliyoruz” derken perakende sektörü umutlarını piyasanın Kurban Bayramı ile canlanmasına bağladı. Perakende sektöründe Kurbah Bayramı ve okulların açılmasının aynı döneme denk gelmesi nedeniyle yüzde 20 ile 30 arasında satışlarda artış olması öngörülüyor. 
 
Her sektöre ilaç olacak

 
Uluslararası piyasalarda yaşanan türbülans, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım beklentisi, yurt içinde artan terör olayları ve dış piyasaların etkisiyle artan döviz kurlarının tüketicileri temkinli olmaya yönelttiğini belirten CarrefourSA Genel Müdür’ü Mehmet T. Nane, “Kurban Bayramı kuşkusuz, hem doların etkisiyle hem de okulların açılmasının ertelenmesi ile durağan bir döneme giren piyasalarımıza bir canlılık getirecek” dedi.
 
Kurban Bayramı’nın büyük marketlerde de hareketliliğe neden olduğunu kaydeden Nane, “Bayram nedeni ile başlattığımız cazip kampanyalar dışında, İslami usullere uygun olarak kurban kesimi ve satışı yapmamız tüketicileri bizlerden alışveriş yapmaya sevk ediyor” diye konuştu.
 
 CarrefourSa olarak modern, hijyenik ve İslami usullere uygun kurban kesim hizmeti sunduklarını, tüketicilere 769 TL ile 989 TL arasında değişen fiyatlarda paketli satış yaptıklarını kaydeden Mehmet T. Nane, sözlerine şöyle devam etti: “Kurban Bayramı ayrıca hayvan  üreticileri başta olmak üzere turizmden gıdaya, tekstilden ulaşıma kadar birçok sektörün yüzünü güldürecek. 2015-2016 eğitim öğretim döneminin hemen Kurban Bayramı’nın ardından başlaması, kırtasiye, giyim, ayakkabı sektörlerini harekete geçiriyor.” 
 
Beğendik İcra Kurulu Başkanı ve Real Genel Müdürü Hacı Beğendik de bayramın kurban satışları nedeniyle sektörde bir canlanma yaratacağını, bu canlanmanın okulların açılması ertelenmeseydi daha yüksek oranda olacağını  söyledi.
 
Danaya 5.3 milyar, koyuna 1.5 milyar lira ödeyeceğiz
 
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık sayıları ve fiyatlarla ilgili şu bilgileri verdi: 
 
- Kurban Bayramı’nda 850 bini büyükbaş, 2 milyon 300 bini ise küçükbaş olmak üzere 3 milyon 150 bin hayvan kesimi yapılacak. 
 
- Kurban fiyatları büyükbaşta 2 bin 700 lira ile 14 bin lira, küçükbaşta 400 lira ile 1400 lira arasında değişecek. 
 
- Fiyatlar geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 24.5, küçükbaşta ise yüzde 5.1 oranında arttı. 
 
- Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı, İstanbul’un Anadolu yakasında 16-18 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-17 lira, Ankara’da 15-16 lira, İzmir’de 15 liradan satılıyor. 
 
- Küçükbaş hayvanlarda İstanbul’un Anadolu yakasında 16-19 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-16 lira, Ankara’da 15 lira, İzmir’de 14 lira 50 kuruş-16 lira düzeyinde.
 
- Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip büyükbaş hayvanın, ortalama olarak 12 lira canlı kilogram fiyatından satılacağı düşünüldüğünde, Kurban Bayramı süresince kesilecek yaklaşık 850 bin baş hayvana halkın ödeyeceği para 5 milyar 270 milyon lirayı bulacak.
 
- Bir küçükbaş hayvanın ortalama 650 liradan satılacağı düşünülecek olursa, kesilecek yaklaşık 2.3 milyon küçükbaş hayvana edenecek para da 1 milyar 495 milyon liraya ulaşacak.
 
- Kurbanlıklardan standartlara göre elde edilecek derilerin ekonomik değeri yaklaşık 81 milyon lira olacak.
 
- Kasaplar, kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 250 lira civarında para alıyor. Vatandaşlar, kurban kesimleri için kasaplara toplamda 164 milyon liraya yakın bir para ödenecek.