100 bin ton üretiliyor ama, raflarda yok !

100 bin ton üretiliyor ama, raflarda yok !

Kanola yağının ayçiçek yağına karıştırıldığı iddia ediliyor.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Balıkesir'in Gönen ilçesinde kanola yağının artan üretimine dikkat çekti. Başkan Sezen, raflarda bulunmayan kanola yağının ayçiçeği yağına karıştırıldığı iddiasında bulundu.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Gönen Yağlı Kooperatifler Birliğini ziyaret etti. Güney Marmara Bölgesi başta olmak üzere bazı bölgelerde üreticinin kanalo üretimine yöneldiğine dikkat çeken Sezen, "100 bin ton kanola üretimi var, raflarda kanola yağı yok. Yemeklik yağa karıştırıldığını düşünüyoruz. Bizim için ortaklarımızın kazancı kadar tüketicimizin sağlığı da önemli. Tüketicilerimiz, Trakya Birlik gibi kurumların üretimini tüketsin" çağrısında bulundu.

Trakya Birlik Genel Başkanı Rafet Sezen, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Gönen 802 Sayılı Yağlı Tohumlar Birliğini ziyaret etti. Yağlı Tohumlar Kooperatif Başkanı Halil Ceylan ve yönetiminin hazır bulunduğu ziyarette, Birlik Başkanı Sezgin, ortakların sorunlarını ve beklentilerini dinlemek amacıyla kooperatiflere ziyaret turlarına başladıklarını söyledi.

Ayçiçeği hasar döneminin başladığını, birliklerinin ayçiçeği tohumun üzerinde bir ön alım fiyatı açıklayarak, üreticinin yüzünü güldürdüklerini de kaydeden Rafet Sezen, ayçiçeği ekiminin hala iç tüketimi karşılayacak miktarda olmadığını, tüketimin yarısını karşıladığını söyledi. Son birkaç yıldır ayçiçeği fiyat politikasının dengede gittiğine de işaret eden Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, "Buna rağmen, Güney Marmara gibi bazı bölgelerimizde üreticimiz ayçiçeği ekiminden uzaklaşıp, kanola gibi farklı ürünlere yöneldi. Türkiye'de şu anda yılda 100 bin ton kanola üretimi var. Kanolanın, kurulmuş bir birliği de yok. Üretilen 100 bin tona karşılık, market raflarında kanola yağı yok. Peki bu kanola nerede? Kanola yemekli yağ üretiminde sıkıntılı, pek çok marka ayçiçeği yağına kanola yağı karıştırıyor. Trakya Birliğin ürettiği yemeklik ayçiçeği yağı, katkısız saf ayçiçeğinden. Biz, ortaklarımızın kazancı kadar tüketicimizin sağlığını da kendimize öncelik ettik ve önemsiyoruz. Tüketicilerimiz de, Trakya Birlik gibi kurumların imal ettiği ürünleri tüketsin" dedi.

İHA