250 milyon euroluk sanal para vurgunu

250 milyon euroluk sanal para vurgunu
Güncelleme:

Saadet zinciri yöntemiyle yapılan vurgunlara bir yenisi daha eklendi. Yaklaşık 40 bin kişiyi 250 milyon euro dolandırdılar.

Saadet zinciri yöntemiyle yapılan son dolandırıcılık olayı, bitcoin ile yıldızı parlayan dijital paralar üzerinden gerçekleşti. Yaklaşık 40 bin kişinin para yatırdığı sistemde "coinspace" ve "firstcoin" isimli dijital paralar üzerinden toplam 250 milyon Euro para toplandığı ileri sürüldü. İddialara göre aynı kişilere ait olan dijital paralar üzerinden toplanan paralar, Malta ve Slovenya'ya gönderildi. Dolandırıldığını anlayan çok sayıda mağdur, İstanbul adliyelerinde suç duyurusunda bulundu. Merkezi İstanbul ve Ankara'da bulunan "firstcoin" ve "coinspace" isimli iki dijital para yaklaşık iki yıl önce "cubdo" şirketi üzerinden piyasaya çıktı. İlk olarak Türkiye'nin birçok noktasında bulunan otellerde tanıtımlar yapıldı.

BİRE 5 BEKLERKEN...

Sistemin kurucusu olarak da iki isim ön plana çıktı. Ali Dinler ve Selçuk Özkan yaptıkları tanıtımlardan sonra yaklaşık iki coin üzerinden 250 milyon Euro (1 milyar 220 milyon lira) para topladı. Yöntem saadet zinciri sistemi üzerinden yürüyordu. Katılımcısına 1'e 5 kazandıracağını vaat ederek tanıdıklarının da sisteme dahil olması istendi. Böylece farklı hesaplarda toplanan paralar, Malta ve Slovenya'ya gönderildi. Sistemden para kazanmayı bekleyen mudiler paralarını alamayınca dolandırıldıklarını anladı. Binlerce mağdur, İstanbul ve Ankara'de suç duyurusunda bulundu. Savcılık iddialarla ilgili hızla soruşturma başlattı.

Sabah