3. havalimanına ‘jet’ gibi metro

3. havalimanına ‘jet’ gibi metro

İstanbul’da Gayrettepe ile Üçüncü Havalimanı arasındaki metro hattının uygulama projeleri tamamlandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Üçüncü Havalimanı’nın yüzde 27’sinin tamamlandığını belirterek, “Herkese, her şeye inat Türkiye Cumhuriyeti büyük projeleriyle büyümeye, yatırım yapmaya, insanının refahını artırmaya devam edecek” dedi. 

Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Alana gelişinde Arslan’ı Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ve diğer yöneticiler karşıladı.

Şantiye gezisinden önce Bakan Arslan ve beraberindeki bürokratlar ile İGA ve üstlenici konsorsiyum yetkililerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vizyonu, Başbakan Binali Yıldırım’ın kendilerine gösterdiği hedefler doğrultusunda bu projelerle birlikte daha büyük projeleri de yapacaklarını dile getiren Arslan, dünyanın en büyüğü olacak Üçüncü Havalimanı’ndan dünyanın her yerine uçuş gerçekleştirileceğini söyledi.

Havalimanının şu anda bile adeta bir şehir olduğunu, 16 bin kişinin çalıştığını ifade eden Arslan, bu rakamın seneye 30 bine çıkacağı bilgisini verdi.

2 milyar euro harcandı
Arslan, gayrettepe-Üçüncü Havalimanı metro hattının ne zaman ihaleye çıkacağına ve yapımına başlanacağına ilişkin bir soru  üzerine, “Uygulama projeleri bitti. 15 güne kadar netleşmiş olacak. Ve ihaleye çıkacağız. Yapım süresi olarak da rekor bir sürede bitirmek istiyoruz. Bu konuda bütün gayretlerimizi ortaya koyuyoruz.” diye konuştu.

Arslan, şu ana kadar havalimanı inşaatının yüzde 27’sinin bittiğini,  ancak her geçen gün çalışan personel ve iş makinesi sayısının artacağını, işlerin  daha da hızlanacağını sözlerine ekledi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise yaptığı bilgilendirme konuşmasında, havalimanını en hızlı şekilde çalışarak taahhüt  ettikleri tarihte bitirmeyi amaçladıklarını söyledi.

“Projemiz şu anda dünyanın en büyük projesidir. 1500’ü beyaz yakalı olmak üzere 16 bin kişi çalışıyor” diyen Özdemir, projede 2 bin 200’ü ağır  tonajlı olmak üzere 3 bin iş makinesinin çalıştırıldığını anlattı.

Özdemir, “Havalimanının ilk etabı için şu ana kadar 2 milyar euro kaynak harcadık. Bu da işin yüzde 27’sine denk gelmekte” dedi.