60 ton domatesi çürümeye bıraktı

60 ton domatesi çürümeye bıraktı

Tokat'ta bir çiftçi, tarlasına ektiği domatesleri satamayınca 60 ton domatesi çürümeye bıraktı.

Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilik yapan 5 çocuk babası 50 yaşındaki Ahmet Peker, kendisine ait 70 dönüm arazine ektiği domatesleri yaşanan terör olayları ve Ortadoğu'da yaşanan karışıklık dolayısıyla satamayınca, tarladaki 60 ton ürün çürümeye başladı.

Pazar ilçesine bağlı Ovayurt köyünde çiftçilikle uğraşan Ahmet Peker, her yıl olduğu gibi bu yıl da kendisine ait 70 dönüm arazine başta domates olmak üzere biber ve patlıcan ekti. Yetişen domateslerini toplamak için Batman'dan gelen 15 tarım işçisi ile birlikte ürünlerini toplamaya başlayan Peker, son günlerde artan terör olayları dolayısıyla Doğu'dan nakliyecilerin gelememesi ve daha önce ihrac ettiği Suriye ve Irak'ta yaşanan iç karışıklık sebebiyle bu bölgelere domates satamayınca, büyük zarara uğradı. Bir süre sonra satış yapamayınca domateslerini toplamaktan vazgeçen Peker, yaklaşık 300 bin TL zarara uğradı. Yanında çalışan işçilerin parasını veremeyen Peker, domatesleri toplamaktan vazgeçince, tarladaki yaklaşık 60 ton domates çürümeye başladı.

TARLADA KALDI

70 dönüm arazisine domates ekimi yaptığını söyleyen Peker, "Sadece 150 bin TL fide parası. Bunun yanında işçisi, gübresi var, 4.5 TL'ye mazot yakıyorum. 2 yıldır domatesi satamıyoruz. Satamayışımızın sebebi de, çokluktan değil. Doğu'da terör olayları oldu. Batıda domates çok. Geçen sene Arabistan, Suriye, Irak vardı. Buralara domatesimiz gidiyordu. Bu sene hiç bir yere gitmedi. Tarlada domateslerimin hepsi kaldı, satamadım. Doğudan batından kimse gelmedi. İki ay içerisinde domates tarlada kaldı, çürüdü gitti. Ben çalışarak 300 Bin TL zarar ettim. İşçilerime para verip memleketlerine gönderemiyorum" dedi.

Aynı köyde komisyonculuk yapan Mehmet Nur ise, yetişen ürünlerin dışarıya gitmediğini öne sürerek, "İhracat olmadı. Doğu tarafından arkadaşlarımız gelemedi. Gelen de zaten plakalarını değiştirip geldiler ama bayağı bir sıkıntı. Mallarımız ortada kaldı" diye konuştu. Yaklaşık altı ay önce 15 yakını ile birlikte Batman'dan köye gelerek çalışan 58 yaşındaki Abdulaziz Kazo da, domateslerin satılmamasından dolayı para alamadıklarını kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Doğan Haber Ajansı