Abd'den Halliburton-baker Hughes Birleşmesine Engel

Abd'den Halliburton-baker Hughes Birleşmesine Engel

NEW YORK (AA) - ABD Adalet Bakanlığı, dünyanın en büyük petrol sahası hizmet şirketlerinden Halliburton ve Baker Hughes'un birleşmesine karşı dava açtığını...

NEW YORK (AA) - ABD Adalet Bakanlığı, dünyanın en büyük petrol sahası hizmet şirketlerinden Halliburton ve Baker Hughes'un birleşmesine karşı dava açtığını duyurdu.

Delaware eyaleti federal bölge mahkemesinde açılan davaya ilişkin dosyada, dünyanın en büyük ikinci petrol sahası şirketi Halliburton'la en büyük üçüncü şirketi Baker Hughes'un arasındaki 34,6 milyar dolarlık birleşmenin, petrol endüstrisinde rekabeti azaltacağı belirtildi.

ABD Adalet Bakanı Loretta E. Lynch, yaptığı açıklamada, söz konusu birleşmenin 23 farklı petrol ürün ve servis pazarında rekabeti önemli derecede azaltacağına dikkati çekerek, Amerikalı tüketicilerin enerji gibi kritik öneme sahip endüstrilerde korunması gerektiğini vurguladı.

Bakanlığın kararına itiraz eden iki şirket, yaptıkları ortak açıklamada, birleşmenin anti tröst yasalarına uygun olduğunu savunarak, düşük petrol fiyatları gibi küresel enerji sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlara işaret ettiler.

Haziran 2014'ten bu yana yaklaşık yüzde 65 değer kaybeden petrol fiyatları nedeniyle, Halliburton'ın 2015 geliri önceki yıla göre yüzde 28 azalarak 23,6 milyar dolara, Baker Hughes'un geçen yılki geliri de yüzde 36 düşerek 15,7 milyar dolara gerilemişti.

İlk defa Kasım 2014'te duyurulan birleşmeye yönelik Avrupa Birliği Komisyonu da geçen ocak ayında tekel incelemesi başlatmıştı.