ABD'nin Suriye operasyonu piyasaları sarstı

ABD'nin Suriye operasyonu piyasaları sarstı
Güncelleme:

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım sinyaliyle yükselişe geçen dolar ABD'nin Suriye'yi vurmasının üzerine 3.73 TL seviyesini aştı. Altın fiyatları da tarihi rekorunu kırdı.

Piyasalar haftanın son işlem gününe ABD'nin Suriye'yi vuran füzesine tepkiyle başladı.

Güne 3.71 seviyesinden başlayan dolar fiyatları, ABD'nin sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği füze saldırısının ardından 3.74 seviyesinin üzerini gördü.

ABD'nin sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği füze saldırısının ardından 3.74'ün üstünü gördü. Güne 3.71 seviyelerinde başlayan ve bu civarda dalgalanan kur, ABD'nin Esad rejimi hedeflerine 50'den fazla Tomahawk füzesi ile saldırmasının ardından 3.7426 seviyesine kadar çıktı. Dolar kuru saat 08.44 itibarıyla 3.7325 seviyesinde hareket ediyor. Euro/TL ise 3.97 seviyesinde işlem görüyor.

Suriye Devlet Televizyonu askeri klip yayınlıyorSuriye Devlet Televizyonu askeri klip yayınlıyor

DOLARDAN KAÇAN YENE SIĞINDI

ABD doları, ABD'nin Suriye'de bir hava üssüne gerçekleştirdiği füze saldırısının ardından Suriye savaşında keskin bir hızlanma görüleceği endişeleri üzerine güvenli liman olarak görülen Japon yeni karşısında değer kaybetti.

 Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketini izleyen dolar endeksi hafif bir kayıpla 100.66 seviyesine gerilerken, haftalık bazda yüzde 0.3 artıda.

ABD operasyonuyla ilgili Kremlin’den ilk açıklama geldiABD operasyonuyla ilgili Kremlin’den ilk açıklama geldi

 Dolar, jeopolitik gerginliğin arttığı dönemlerde veya risk iştahının azaldığı dönemlerde yükselen yen karşısında da erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek yüzde 0.3 değer kaybıyla 110.44 yenden işlem gördü. Dolar, yen karşısında haftalık yüzde 0.8 aşağıda. 

TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ KRİTİK

Yatırımcılar halihazırda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Trump arasında gerçekleşen Kuzey Kore ve Çin'in ABD ile devasa ticaret fazlasının ele alınacağı görüşme dolayısıyla diken üstündeydiler.

ABD'de bugün ilerleyen saatlerde tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Şubat ayında 235,000 artan tarım dışı istihdamın Mart ayında 180,000 arttığı tahmin ediliyor.

Türkiye'den ilk açıklama Türkiye'den ilk açıklama

 ALTIN DA YÜKSELİŞTE

Altının gram fiyatı, küresel piyasalarda "güvenli liman" talebinin artması ve TL'deki değer kaybının etkisiyle 152,43 lira ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

 Gram altın dün küresel piyasalarda değerlenen dolara paralel 150,33 liraya kadar çıkmasının ardından günü 149,43 liradan tamamlamıştı.

ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasının ardından bugüne de yükselişle başlayan altının gram fiyatı, 152,43 ile tarihi zirvesini gördü. Altının gram fiyatı saat 10.15 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,3 artışla 151,35 lira seviyelerinden işlem görüyor. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 249 lira, Cumhuriyet altını da 1.014 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı ise dün günü yüzde 0,3 düşüşle 1.252 dolar seviyesinde tamamlamasının ardından, bugün son 5 ayın en yüksek seviyesi olan 1.269 dolara çıktı. Ons altın şu dakikalarda yüzde 0,9 yükselişle 1.263 dolardan işlem görüyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, jeopolitik risklerin altın fiyatlarında sert yükselişlere neden olduğunu belirterek, "ABD'nin Suriye'ye karşı başlatmış olduğu müdahale küresel piyasalarda tedirginliğe neden oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün piyasaların ABD'den gelecek tarım dışı istihdam verisini de izleyeceğini aktaran Memiş, "Tarım dışı istihdam verisi piyasalarda 180 bin olarak beklense de biz 200 bin üzerinde bir veri beklediğimizi belirtmek isteriz. Bu nedenle dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükselişler, altının ons fiyatında düşüşler görebiliriz." şeklinde konuştu.

Memiş, piyasalarda risk iştahının azalmasıyla yükselen altın fiyatlarının bu hafta yatırımcısına en çok kazandıran emtia olduğunu kaydederek, dolar kurundaki yükselişin de yurt içinde altının gram fiyatını olumlu yönde desteklediğini kaydetti.

ABD, Suriyeyi vurduABD, Suriyeyi vurdu

Singapur'da Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Güvenli liman alımlarına bir akın olduğunu görüyoruz ve elbette altın bundan en fazla faydalanan varlık durumunda," dedi ve "Suriye'deki durum hareketli olduğu sürece, altına destek sürecek" şeklinde görüş bildirdi.

Trump'tan Suriye operasyonu için ilk açıklamaTrump'tan Suriye operasyonu için ilk açıklama

Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Sudriye'deki durum, ABD'nin füze saldırısı ile birlikte kötüleşmeye devam ediyor," dedi ve "Altının acil güvenli liman alımları ile karşılaşması şaşırtıcı değil" şeklinde görüş bildirdi.

Seçiniz...