Acun'dan yeni yatırım ! Parayı borsadan kazanacak

Acun'dan yeni yatırım ! Parayı borsadan kazanacak

Muhabirlikten medya patronluğuna, medya patronluğundan holding sahipliğine.. Acun büyümeye doymuyor !

Faruk Süren’in Gözaltı Pazarı’ndaki şirketi Transtürk Holding, TV8’in patronu Acun Ilıcalı’ya geçiyor. İşlem tamamlandığı zaman genel kurulda Acun Medya ‘birleşme yoluyla borsa kotasyonu’ imkânından yararlanabilir ve bir ‘borsa şirketi’ haline gelebilir.

TV8’in sahibi Acun Ilıcalı, Gözaltı Pazarı’nda işlem gören, eski Galatasaray Başkanı Faruk Süren’in şirketi Transtürk Holding’e hisse başına 1 kuruş ödeyerek ortak oluyor. Ilıcalı, geçtiğimiz günlerde de TV8’in yüzde 30’unun Doğuş Grubu’na satışı için Rekabet Kurumu’na başvurmuştu. Satın alma tamamlanırsa Acun Medya ‘birleşme yoluyla borsa kotasyonu’ imkânından yararlanacak ve bir ‘borsa şirketi’ heline gelecek.

Transtürk Holding A.Ş.’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan duyuruda, A gurubu imtiyazlı 3 bin 547 adet payların tamamının sözleşmedeki şartların gerçekleşmesi koşulu ile Acun Ilıcalı’ya devredilmesi konusunda pay devri sözleşmesi imzalandığı bildirildi.

BİRLEŞME YOLUYLA

Transtürk Holding A.Ş.’den KAP’a yapılan açıklamada şöyle denildi:“Anılan sözleşmede; şirketin bütün aktif ve pasifinin kül halinde tasfiyesiz olarak Acun Medya AŞ tarafından devralınması suretiyle Acun Medya bünyesinde birleştirilmesinin hedeflendiği, Borsa İstanbul AŞ (BİAŞ) Kotasyon Yönetmeliğinin 14. maddesi çerçevesinde, devralan Acun Medya paylarının Borsada kote olabilmesini teminen BİAŞ’a yapılacak başvuru ile Sermaye Piyasası Kurulu’na birleşme duyuru metnin onayı için başvuruya ilgili mercilerin onay vermesi halinde pay devrinin gerçekleşeceği, aksi durumda sözleşmenin sona ereceği, hükme bağlanmıştır.”

ÇAĞRI YAPMAK ZORUNDA

Bu çalışmaların daha önce de farklı şirketler tarafından yapıldığını anlatan finans uzmanları, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Faaliyetleri bulunmayan halka açık şirketler yakından izlenmek üzere Gözaltı Pazarı’na alınıyor. Şirketler, mali durumunu düzeltmesi ve yeniden faaliyete başlaması durumunda tekrar ulusal pazarda işlem görmeye başlıyor.

İki şirketin birleşmesi genel kurulda alınacak bir karar. Birleşme önemli nitelikte işlem sayılacağı için buna itirazı olan hissedarlar kurulda bunu ifade ederlerse şirket bu hissedarlara ayrılma hakkı tanımak zorunda. Bu durumda son 30 günlük borsadaki hisse fiyat ortalaması alınarak hisse değeri belirlenir. Şirket bunu ayrılmak isteyen hissedera öder. Tüm bunların yanı sıra Acun Medya, Transtürk’ü satın aldığında diğer hissedarlara çağrı yapmak zorunda.”

2001 KRİZİ FENA VURDU

1940’ların başında uluslararası ticaretle faaliyete başlayan Transtürk grubu, tüm varlığını 1970’lerin başında holding çatısı altında toplayarak halka açıldı. Transtürk Holding bünyesinde Gateks İplik, Giataş Dış Ticaret ve Makina Takım şirketleri bulunuyor. Hâlâ faaliyette olan şirketin kayıtlı sermayesi ise 200 bin TL. 2001 krizinden sonra şirketleri zor duruma düşen Faruk Süren, halen aile şirketleri olan Transtürk Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı konumunda.