Akıllı telefona dünyaları harcıyoruz

Akıllı telefona dünyaları harcıyoruz

GSM operatörü Vodafone, Ekonomi Bakanlığı'na Türkiye'deki akıllı telefon pazarını rapor etmiş..

Ekonomi Bakanlığı’nın cep telefonu ithalatına yönelik yürüttüğü korunma önlemi soruşturmasına ikinci büyük GSM operatörü Vodafone’un da taraf olduğu anlaşıldı. Bakanlığa görüş yazısı gönderen şirket, ek vergi anlamına gelen ithalata karşı korunma önlemi getirilmesine karşı çıktı. Şirket, yazısında toplam cep telefonu pazarı koşullarına yönelik ayrıntılı analizlere yer verdi. HT Gazete'den Seçkin Ürey'in haberine göre Vodafone’un bakanlığa yolladığı yazıda yer verdiği analizlerden piyasaya sunulan akıllı telefonların sayısı arttıkça artan maliyetin boyutu da ortaya çıktı. Vodafone’a göre 2010 yılında tüketicinin bir cep telefonu için harcadığı ortalama para 348 liraydı. Rakam, Ocak 2015 itibarıyla 1.225 liraya çıktı. Şirket bununla birlikte tüketicilerin giderek fiyata duyarlı hale geldiğini bildirdi. Yazıda sadece Ocak 2015’te tüketicilerin yüzde 53’ünün 1000 liranın altında bir telefon tercih ettiği belirtildi.

‘SATIŞLARDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ’

İç piyasada cep telefonu satışlarının düşüş eğiliminde olduğunu savunan Vodafone, 2014’te Türkiye’deki toplam satışların yüzde 4 gerileyerek 11.6 milyona indiğini paylaştı. Vodafone’un paylaştığı GfK 2014 Perakende Paneli Çalışması verilerine göre satışlar 2013’te yüzde 1 artışla 12.1 milyon oldu. 2011’de satışlar her ne kadar yüzde 18 artışla 13.4 milyon adede ulaşmış olsa da bu beş yıllık dönemin rekoru oldu. Vodafone’e göre Türkiye’nin cep telefonu penetrasyonunda AB seviyelerine ulaşması için yıllık 27 milyon adet satış gerekiyor. Analizde Türkiye’deki ortalama cep telefonu değiştirme süresinin 6.7 yıl olduğuna da dikkat çekiliyor.

YABANCININ PAYI YÜZDE 87 SEVİYESİNDE

Yazıya göre 2015’in başında satılan ceplerin yüzde 87’sini yabancı, yüzde 13’ünü yerli markalar oluşturdu. Şirkete göre son teknoloji isteniyor ama düşük fiyata yönelme de başladı

TÜRKİYE YAVAŞ YAVAŞ 'AKIL'LANIYOR

Vodafone, Ekonomi Bakanılığı’na gönderdiği yazıda Google’un yaptığı bir araştırmaya da yer verdi. Türkiye 2014’te akıllı telefon penetrasyonunda yüzde 39’la Meksika, Malezya ve Yunanistan gibi ülkelerin gerisinde kalarak 47 ülke arasında 37’nci oldu. Türkiye’de toplam telefon yaygınlığına bakıldığında ise oran yüzde 78 seviyesinde bulunuyor. 2014’te satılan telefonların yüzde 89’u akıllı kategorisindeydi.

"EK VERGİ 2015 HEDEFLERİ İÇİN ENGEL"

Vodafone ek vergi getirilmesine itirazını ise şu ifadelerle özetledi: “Planlanan ilave vergiler tüketicinin alım gücünü, yüksek ekipman ve erişim maliyetleri nedeniyle olumsuz etkileyeceği için on kullanıcının mobil genişbant hızını yavaşlatacaktır. Bu durum 2015’te 45 milyon genişbant abone hedefinin önünde büyük bir engel oluşturacaktır.” Şirket, ek verginin 4G’nin yaygınlaşmasını da engelleyeceğini savundu.