Alkolde en pahalı ikinci ülke Türkiye oldu

Alkolde en pahalı ikinci ülke Türkiye oldu
Güncelleme:

Son aylarda alkol fiyatlarına yapılan zamlarla birlikte satın alma gücüne göre oranlandığında Türkiye, Avrupa'da en pahalı ikinci ülke oldu.

Alkollü içkilere yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı vatandaşın cebini yakarken, Türkiye'yi de pahalılıkta zirveye taşıdı. Avrupa Birliği'nin (AB) istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, satın alma gücüne göre hesaplandığında Türkiye, 37 Avrupa ülkesi içinde alkolün en pahalı olduğu ikinci ülke. Listenin ilk sırasında ise Arnavutluk yer alıyor. Üçüncü sırada ise Bosna Hersek var.

EN UCUZU LÜKSEMBURG

Tabloya göre, Türkiye'nin satın alma gücü hem AB ortalamasından yüzde 35 düşük, hem de Türkiye'de alkol fiyatları AB ortalamasından yüzde 65 daha pahalı. Alkolün en ucuz olduğu Avrupa ülkesi ise Lüksemburg. Satın alma gücüne göre eşdeğer miktarda parayla Türkiye'de 0.4 litre alkollü içki alabilirken, Lüksemburg'da 2.73 litre içki alabiliyorsunuz. Lüksemburg'u ucuzlukta Almanya, İsviçre ve Hollanda takip ediyor.

Alkolde en pahalı ikinci ülke Türkiye oldu - Resim : 1

Vatandaş zamlar yüzünden sahte içkiye yöneldi
 
Zamlarla birlikte yurt genelinde kaçak alkollü içki üretimi de arttı. Üretimine en çok ilgi gösterilen içki ise rakı oldu. Bazı fırsatçılar merdiven altı tabir edilen denetimsiz imalathanelerde üretilen içkileri tezgah altından piyasaya sürmeye başladı. Ancak bu durum acı bir tabloyu da ortaya çıkardı. Son bir ayda Adana, Mersin, Niğde ve Osmaniye'de 23 kişi sahte içki nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sözcü