Asgari ücret artışı piyasayı vurur mu ?

Asgari ücret artışı piyasayı vurur mu ?

Amerikalı yatırım bankası Bank of Merrill Lynch, asgari ücret artışının istihdam piyasasını daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.

AKP’nin seçim öncesinde asgari ücreti bin 300 liraya çıkarma vaadine iş dünyası tepki gösterirken, uluslararası yatırım bankası da uyarıda bulundu.

Fortune Türkiye'nin haberine göre, Bank of Merrill Lynch, asgari ücretteki yüzde 30 oranındaki artış ile ekonomideki üretkenlik kaybının şirketlere zarar vereceğini, enflasyonu arttıracağını ve kamu maliyesinde kötüleşmeye neden olacağını bildirdi.

Kurum, istihdam maliyetlerindeki keskin artışın kayıtlı istihdam üzerinde yüke neden olabileceğini ifade etti.

Ücretlerde ılımlı bir artışın istihdam üzerinde büyük etki yaratmadığı fakat Türkiye örneğinin ‘ılımlı’ olmaktan uzak olduğu görüşüne yer verildi.

Asgari ücrette yüzde 30′luk artışın işverenin istihdam maliyetinde yüzde 37 oranında artışa yol açağını bildiren BoFA, hükümetin vergi indirimleriyle destek vermemesi durumunda şirketler üzerinde ciddi yük yaratacağını belirtti.

Hükümetin destek sağlamaması durumunda işsizlik oranının artmasının yanısıra kayıtdışı istihdam artacak ve hali hazırda zayıf olan sosyal güvenlik ile vergi sistemi zarar görecek.

Etiketler zam asgari ücret vaat