AVM'lere büyük ''otopark'' piyangosu !

AVM'lere büyük ''otopark'' piyangosu !
Güncelleme:

Kesilen cezalar, kazançtan düşük olunca İBB’nin ve Danıştay’ın “AVM otoparkları 0-3 saat ücretsiz olacak” yönündeki kararı, AVM’ler tarafından uygulanmıyor.

İstanbul’da Galleria ile başlayan ve sayıları 2016 sonu itibarıyla 120’yi bulan AVM’lerin otoparklarında haksız kazanç sağlanıyor.

Yargı kararına rağmen müşterilerinden park ücreti alan AVM’ler, yönetmeliğe göre ortak alan olan otoparklardan sağladıkları geliri, kiracılarının giderlerinden düşmeyip kendi kazanç hanesine aktarıyor. İBB ise hem UKOME Başkanlığı’nın hem de yargının kararına uymayan AVM’lerin bu haksız vurgununa seyirci kalıyor.

Üstelik İstanbul’daki 120 AVM’den sadece üç tanesinin kapalı otopark ruhsatı var! Bunlar Akmerkez, Profilo ve AVM statüsünde değerlendirilen Perpa.

Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur'un haberine göre AVM’lerin otoparklarında park ücretinin belirlenmesi konusunda İBB UKOME’nin (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) 29 Ocak 2007 tarihli kararı gereğince AVM’lerde 0-3 saat arası otoparkın ücretsiz olacak, 3 saat üzeri park işlemleri için de İBB Tarife Komisyonu’nca belirlenen tarifeye göre ücret alınacaktı. İBB’nin almış olduğu bu karara itiraz eden bazı alışveriş merkezlerinin idare mahkemesinde açtığı dava kabul edilmiş, ancak arkasından İBB bu kararı Danıştay’a taşımıştı. Danıştay 8.Dairesi 23.11.2009 tarihli temyiz kararında İBB’nin almış olduğu “AVM otoparkları ilk üç saat ücretsiz olacak” kararının hukuka uygun olduğuna hükmetmişti. Ancak Danıştay’ın 2009 yılında almış olduğu bu karara karşın aradan geçen 8 yıl boyunca AVM’ler otoparklarında ilk üç saatlik park karşılığında ücret almayı sürdürdü.

İBB: ZORUNLU DEĞİL

İBB’nin, yargı kararına uymayıp ilk üç saatlik otopark kullanımından ücret alınması karşılığında tek yaptırımı ise para cezası uygulamak. Uygulanan para cezası ise bir AVM’nin otopark gelirlerinin ancak bir ila üç günlük cirosuna eşdeğer olduğundan caydırıcı olamıyor. Cezayı ödemeyi göze alarak müşterilerinden yine otopark ücreti almayı sürdürüyorlar.

CHP İstanbul Büyükşehir Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, AVM’lerin otoparklarını dolaşarak ilk üç saate ne kadar ücret aldıklarını karşılaştırdı. Bir AVM’nin aldığı ücrete itiraz için İBB Beyaz Masa’ya şikâyet dilekçesi verdi. Tüfekçi’nin dilekçesine İBB Tüketici Hakları Zabıta Amirliği “Bahsi geçen alışveriş merkezi otoparkının İBB’den kapalı otopark ruhsatı almış olduğundan ve ruhsatlı olarak ticari faaliyet gösterdiğinden dolayı UKOME kararına (o-3 saat ücretsiz olma) uyma zorunluluğu bulunmamaktadır” şeklinde yanıt verdi ve ilgili Danıştay kararıyla çelişti.

Tarife komisyonu 10 yıldan beri bu yönde toplanıp bir karar almış değil. Konuyu daha önce İBB Meclisi’nde dile getirdiğini anımsatan Tüfekçi, “AVM otoparkları emsal harici imar verilen ve müstakil tapusu olmayan alanlar olup, bağımsız bölüm niteliğinde olmayan AVM’lere hizmet edecek ortak alanlardır. Ticarethane olarak işletilmesi, doğu olmadığı gibi yasal da değildir” dedi.

Cumhuriyet