Avrupalı zincir marketler rotayı Türkiye'ye çevirdi

Güncelleme:

Enerji kriziyle karşı karşıya olan Avrupa'da örtü altı üretim alanlarındaki dikimlerde bu yıl yüzde 30- 40’a varan düşüş yaşanıyor. Avrupa'daki birçok süpermarket zinciri ve tedarikçi, rotayı Türkiye'ye çevirdi.

Antalya’da, önümüzdeki kış için yaş meyve ve sebze başta olmak üzere tüm gıda ürünlerine yönelik ikili iş görüşmeleri yapılmaya ve kontratlar imzalanmaya başlandı. Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Özellikle yaş meyve sebze üretiminde seralarda çok yüksek Doğalgaz fiyatları dolayısıyla birçok üreticinin üretim yapamadığını biliyoruz. Bu nedenle geçen yıl Türkiye’den talepler artmıştı. Bu yıl bunu aşabileceklerini düşünürlerken, yanlış politikalar neticesinde ciddi enerji krizine girdiler. Tahminimiz ve yaptığımız görüşmelere göre, üretimlerde yüzde 30- 40 arası oranda düşüş yaşanıyor” dedi.

‘DÖVİZ GİRDİSİ ARTAR’

Bu nedenle Avrupa’nın hemen arayışa girdiğini, en önemli ülke olarak da karşılarına Türkiye’nin çıktığını söyleyen Çavuşoğlu, “Birkaç aydır çok ciddi görüşmeler gerçekleştiriliyor. Özellikle büyük market zincirleri, Antalya ve civarında araştırmalar ve görüşmelerde bulunuyor. Ciddi eksiklikleri olacağını biliyoruz ve bu nedenle üreticilerimizle birlikte biz de ciddi hazırlıklar yaptık. Tabii önceliğimiz, milletimizin gıda ihtiyaçlarını karşılamak ve haricinde ihracatla fazlamızı değerlendirmek. Hedefimiz olabildiğince fazla üretip, olabildiğince fazla ihracat yaparak ülkeye Döviz girdisini artırmak” diye konuştu. Gelişmeler sonucunda üretim ve döviz girdisinin artacağını belirten Çavuşoğlu, “Geçen yıl da yaşadığımız iklim değişikliğine bağlı soğuk havalar veya farklı iklimsel özellikler nedeniyle üretim düşerse sıkıntı yaşanabilir. Ama öngörümüz hem üretimimizi hem de ihracatımızı artırabileceğimiz yönünde” ifadelerini kullandı.

2 EURO’YA DOMATES

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi, ihracatçı Cüneyt Doğan da, Avrupa’da da enerji ve elektrik girdi maliyetlerinde artışlar olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Avrupa’da üreticilerin de bu sebeple üretimden geri çekildiği söyleniyor. Bu yüzden Avrupa’daki birçok tedarikçinin Antalya’da özellikle topraksız tarım yapılan büyük seralarla anlaşmalar yaptığı belirtiliyor. Bu arada 2 Euro veya üzerinde domates fiyatları oluştu. Ama bu tüm domates çeşitlerini kapsamıyor. 2 veya 2.2 Euro’nun bütün sezonu mu yoksa 2-3 ayı mı kapsadığını bilmiyoruz. Normalde Avrupa’da ocak-nisan sonu arası üretim az ve gümrük vergisini artıyorlardı. Ama kendi üretimlerinde düşüş olduğundan geçen sene arttırmadılar. Bu sene de gümrük vergisini artırmazlar ise bütün sezonu olumlu etkileyebilir.”

HOLLANDA’DA CİDDİ ÜRETİM KAYBI OLABİLİR

BAİB Başkanı Çavuşoğlu Kış dönemi Avrupa’da İspanya, Hollanda, Belçika, İtalya, Fransa gibi ülkelerin üretimde öne çıktığını belirtirken, “Geçen yıl Hollanda’da en büyük etkiyi gördük ve ciddi düşüşler yaşandı. Zaten bizdeki artışların bir sebebi Hollanda’daki düşüşlerden kaynaklıydı. Bu yıl onlarda da bizdeki gibi ekim süreci bitti, artık hasat bekleniyor. Yaklaşık 1 ay, 40 gün sonra bizde de onlarda da hasat başlayacak, fakat onlarda ciddi bir eksik olacağını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

DHA