Bakan açıkladı; süt fiyatlarına zam geliyor

Bakan açıkladı; süt fiyatlarına zam geliyor
Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli süte ekstra zam yapma konusunda kararlı olunduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Sütte bir ekstra zam yapma konusunda kararlılığımız var. Süt Konseyi'ne tavsiye kararı olarak yapabiliyorsak süt zammı, yapamıyorsak da desteklerin kış döneminde artışı gündeme gelecek" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Bergama'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, süte zam yapma konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Pakdemirli, "Eğer yapabilirsek sütte bir ekstra zam yapma konusunda kararlılığımız var. Süt Konseyi'ne tavsiye kararı olarak yapabiliyorsak süt zammı, yapamıyorsak da desteklerin kış döneminde artışı gündeme gelecek" diye konuştu.

2018 yılında 1.70 olan soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı Mayıs 2019’da 2 TL’ye çıkarılmıştı. Şimdi bir zam daha gelmesi bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çekirdeksiz kuru üzümde TMO alımlarının söz verildiği gibi gerçekleştiğini belirterek, "Bir milletvekili dün çıktı üzümle ilgili farfara yapıyor. Diyor ki 'TMO üzüm almıyor.', tamamen yalan. Hiçbir yerde hiç şikayet yokken yanlarına üretici olmayan insanları alıp hadlerini, çaplarını aşan laflar ediyorlar. Siyasi nezaketten, üsluptan uzak bu tarz yaklaşımları, söylemleri kınıyorum." dedi.

Pakdemirli, İzmir programı kapsamında Bergama'da Haluk Elbe Toplantı Salonu'nda düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Bergama'nın AK Parti'nin hizmet belediyeciliğiyle tanıştığını söyleyen Pakdemirli, ilçenin tıkanmış damarlarını açmak için uğraşacaklarını, CHP'nin belediyecilik ve iyi hizmet götürme açısından iyi bir karnesinin olmadığını ifade etti.

Çam fıstığındaki verim ve kalite kaybına değinen Pakdemirli, bu sorunu mutlaka çözmek gerektiğini belirtti. Bakan Pakdemirli, "Bu dünyada çözülmemiş bir problem. Bu işi çözmek bizim için zorunlu hale gelmiştir." dedi.

Pakdemirli, Türkiye'de son 17 yılda tarım ve hayvancılığa verilen desteklerin 2 milyar liradan 16 milyar liranın üzerine çıktığını, bu rakamın önümüzdeki yıl da artacağını bildirdi.

Bakan Pakdemirli, küçükbaş hayvancılık ve süt konusunda Bergama'nın önemli potansiyelinin bulunduğuna dikkati çekti.

TANE ZEYTİNDE DESTEKLEME KARARI

Süt üretiminin 4 kat artışla 135 milyon tona ulaştığını dile getiren Pakdemirli, "İnşallah önümüzdeki aylarda, eğer yapabilirsek sütte ekstra zam yapma konusunda kararlılığımız var. Süt Konseyine tavsiye kararı olarak yapabiliyorsak süt zammı, yapamıyorsak da desteklerin kış döneminde artışı gündeme gelecek." diye konuştu.

Tüm ürünlerde destekleyici ve üretici dostu politikalar sürdürdüklerini vurgulayan Pakdemirli, zeytin konusunda da önemli bir karar aldıklarını söyledi. Pakdemirli, "Zeytinle ilgili seçim dönemi bir açıklamam oldu. 'Tane zeytine de destek vereceğiz.' diye. Dün itibarıyla 2020 bütçesine koyduğumuzun müjdesini vermek isterim. İnşallah tane zeytine de bundan sonra destek vereceğiz." dedi.

Pakdemirli, TMO, Et ve Süt Kurumu gibi regülasyon kuruluşlarını aktif kullandıklarını ve destekleri artırdıklarını belirterek, iyi tarım ve organik tarım desteklemelerinin bugün itibarıyla başladığını, toplamda 123 bin 304 üreticiye 395 milyon 890 bin 789 lira ödenmiş olacağını söyledi.

Bergama'da tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulacağının müjdesini daha önce verdiğini hatırlatan Pakdemirli, "Seçimden önce 560 bin metrekare alanda kuracağımızı söylemiştim. Bu alanı 3 milyon 460 bin metrekareye çıkarıyoruz. Bu organize sanayi bölgesinde 250 büyükbaş süt hayvancılığı yapan işletme faaliyet gösterecek. Bu yatırım sayesinde de Bergama'da 5 bin vatandaşımız iş ve aş sahibi olacak." diye konuştu.

Pakdemirli, Bergama'da yapılması planlanan orman ve sulama projeleriyle ilgili de bilgi verdi.

Seçiniz...