Bakan'dan çok sert sözler: Bunun adı aşağılık kompleksi

Bakan'dan çok sert sözler: Bunun adı aşağılık kompleksi
Güncelleme:

Bakan Fikri Işık, yerli otomobille ilgili ''Tesla'dan daha güçlü bir yerli otomobil üreteceğiz'' sözlerini eleştirenlere sert cevap verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobille ilgili iddialı sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Tesla’dan daha iyi bir yerli otomobil üretileceğini açıklamıştı. Işık kendisini eleştirenlere sert sözlerle yüklenerek, “Tesla’dan daha güçlü bir işletim sistemi olacak. Benim anlamadığım nokta ne biliyor musunuz? Ben bunu söyleyince ‘Dalga mı geçiyorsun Tesla’dan güçlü nasıl araba yapacak Türkiye’ diyorlar. Bu kompleks, yani bu aşağılık kompleksi” dedi.  

Milli otomobil projesindeki son durum ile ilgili ise Bakan Işık şu bilgileri verdi:

“Bunu özellikle bugün ifade ettim, biz bu projeye 1 buçuk yılı aşkın bir süredir çalışıyoruz. Bu projeye çalışırken bu defa milletimiz bir hayal kırıklığı yaşamasın diye çok ince eleyip sık dokuyoruz. Her şeyi çok ciddi çalışarak, olgunlaştırarak açıklamaya gayret ediyoruz.

Yoksa bu konuda biz bir şey yapıyormuş olmak için yapıyor durumunda değiliz. Burada çok dikkatli davranıyoruz. Evet Türkiye bir otomobil yapacak. Bunu yapmak için her türlü birikime de sahiptir. Bugün Tesla’nın bir şirket olarak sahip olduğu imkanların çok daha fazlasına Türkiye sahiptir.

Çok iddialı bir söz söyledim; ‘Bu araba, Türk otomobili adeta dört tekerlekli yürüyen bir bilgisayardır’ dedim. Özellikle Türkiye’nin savunma sanayinde ciddi bir birikimi var. Bu teknolojileri otomobile aktaracağız. Yani otomobilin yazılımı ile ilgili tüm kontrol sistemini yürütecek sistem. Yani elektronik beynin yazılımı.

Donanım değil yazılım. Bilgisayar sistemi gibi yani işte Microsoft gibi bir işletim sistemi. Bu işletim sistemi yüzde yüz milli ve yerli ve çok gelişmiş bir işletim sistemi. Şu anda helikopterimizde kullandığımız, F-16’larda kullandığımız bir sistem. Biz bunu otomobile uyarlıyoruz. Biz bunu otomobile uyarladığımız zaman Tesla’dan güçlü bir işletim sistemi oluyor. Kaldı ki diğer teknolojileri de buna uyarladığımızda bizim aracımız Tesla’dan daha güçlü bir işletim sistemi olacak.

Benim anlamadığım nokta ne biliyor musunuz? Ben bunu söyleyince ‘Dalga mı geçiyorsun Tesla’dan güçlü nasıl araba yapacak Türkiye’ diyorlar. Bu kompleks, yani bu aşağılık kompleksi. Bir şirketin yaptığını bir ülke niye yapamasın. Türkiye Cumhuriyeti Afrika’da bir muz cumhuriyeti mi? Hiç birikimi, tecrübesi olmayan bir ülke mi Türkiye? Var olan teknolojilerimizi adapte ediyoruz şimdi."