Bank Asya'nın akıbeti ne olacak ?

Bank Asya'nın akıbeti ne olacak ?
Güncelleme:

TMSF Bank Asya'daki denetimini 3 ay daha uzattığını duyurdu.

TMSF Bank Asya’daki denetimini üç ay daha uzattığını açıkladı. Banka bu sürede satış gerçekleşmezse şirketin tasfiye edilmesinin gündeme gelebileceğini belirtti.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Bank Asya'nın çözümlenmesine ilişkin öngörülen dokuz aylık süre, 29 Şubat'tan başlamak üzere üç ay süreyle uzatıldı.

TMSF tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Banka, belirtilen sürenin sonuna kadar satış, birleşme ya da devir yoluyla çözümlenecektir. Bunun mümkün olmaması halinde, tasfiye edilmesi gündeme gelecektir" denildi.

Açıklamada mevcut hukuki düzenlemeler çerçevesinde, bir fon bankası statüsünde olan bankada geçici bir yönetim olmadığı belirtilerek, "Ayrıca, mevcut hukuki durum çerçevesinde, bankanın ortaklara iadesi imkan dahilinde bulunmamaktadır" denildi.

Ayrıca bankanın tasfiye edilmesi yerine satılmasına taraftar olan banka ortaklarının bir kısmının, kendi aralarında organize olarak, hisselerinin satışının TMSF tarafından gerçekleştirilmesi hususundaki taleplerini TMSF'ye önce sözlü, ardından da yazılı olarak ilettikleri bildirildi.

Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti. Fethullah Gülen ise resmi web siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Bu süreçten sonra bankanın finansal göstergeleri ciddi bir çöküş yaşamıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 29 Mayıs 2015'te Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine karar verdi.

Kanuna göre, bir bankanın TMSF'ye devrinin ardından, Bankacılık Kanunu'nun 107'nci maddesi uygulanmaya başlıyor. Buna göre; Bankacılık Kanunu'nun 71'inci maddesi kapsamında temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi kendisine devredilen bankaların, mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi ve satışı ile ilgili sürecin, devrin yapıldığı tarihten itibaren üç aylık ek süre ile birlikte en geç bir yıl içinde tamamlanması gerekiyor.

Etiketler bank asya TMSF tasfiye