Başbakan Yardımcısı Elvan:

Başbakan Yardımcısı Elvan:

"Dün Taksim'de yaşanan o saldırıyı lanetliyoruz. O saldırı sonrası milletimizin birliği bütünlüğü net olarak ortaya çıkmıştır. Millet, bayrağına, devletine, ülkesine sahip çıkmıştır"- "Bölücü terör örgütünü hemen hemen tüm ilçelerimizden teker teker temiz

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, "Dün Taksim'de yaşanan o saldırıyı lanetliyoruz. O saldırı sonrası milletimizin birliği bütünlüğü net olarak ortaya çıkmıştır. Millet, bayrağına, devletine, ülkesine sahip çıkmıştır" dedi.

Elvan, Kanal 7'deki Başkent Kulisi programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Son dönemde Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen terör saldırılarının anımsatılarak, görüşlerinin sorulması üzerine Elvan, AK Parti'nin 2002'den beri temel hak ve özgürlükler konusunda ülke geneline yönelik, birçok insanın daha önceden ağzına bile alamadığı önemli düzenlemeleri hayata geçirdiğini, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki Kürt kökenli vatandaşların bunlardan istifade ettiğini, bölgenin sorunlarının teker teker çözüldüğünü anlattı. Sonraki aşamada Çözüm Süreci'nin devreye girdiğini hatırlatan Elvan, şunları kaydetti:

"Cumhuriyetimizin kuruluşundan, 1923'ten 2002 sonuna kadar yapılan tüm yatırımları toplayın Güneydoğu Anadolu Bölgesine bizim dönemimizde yapılan yatırım, bütün dönemlerdekinden daha fazladır ama bölücü terör örgütü maalesef bundan rahatsız oldu. O bölge halkının Hükümetimize duyduğu sempatiden, Partimize, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Genel Başkanımıza duymuş olduğu sempatiden müthiş bir rahatsızlık duydular ve bu süreci sabote ettiler."

Bölücü terör örgütüne yönelik mücadelenin geçen yıl temmuz ayından beri yoğun şekilde başlatıldığını vurgulayan Elvan, "Bölücü terör örgütünü hemen hemen tüm ilçelerimizden teker teker temizliyoruz. Bölücü terör örgütünde ciddi bir rahatsızlık var. Bu terör eylemlerini gerçekleştiren, maşa ve kuklaları kullananların da ciddi rahatsızlıkları var. Bu maşaları tutan kimlerse, bu kuklaları oynatanlar kimlerse biz sonuna kadar bunların peşinden gideceğiz ve gereken ne ise yapacağız. Terörle mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecek." değerlendirmelerinde bulundu.

- "Yüzde 100 terör faaliyetlerini engellemek kolay bir iş değil"

Elvan, Türkiye'nin istikrarından, önünün açılmasından terör örgütlerinin rahatsız olduğunu, şu anda DHKPC, DAEŞ ve PKK'nın iç içe olduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dün Taksim'de yaşanan o saldırıyı lanetliyoruz. O saldırı sonrası milletimizin birliği bütünlüğü net olarak ortaya çıkmıştır. Millet, bayrağına, devletine, ülkesine sahip çıkmıştır. Terörle mücadeleye devam edeceğiz. Saldırılar karşısında, istihbarat birimlerimiz çok yoğun şekilde, geceli gündüzlü çalışıyorlar. Takdir edersiniz ki yüzde 100 terör faaliyetlerini engellemek kolay bir iş değil. Buna yönelik mücadelemiz devam edecek, bunlar eninde sonunda teker teker temizlenecek ve ülkemizi huzura refaha kavuşturacağız inşallah."

- "Kılıçdaroğlu'nun bölücü terör örgütüne yakın durma çabası mı var?"

Terör saldırıları konusunda muhalefet partilerinin tavırlarını değerlendiren Elvan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu konuda sayduyulu hareket ettiğini, bu bağlamda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaretinin önemli olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki sözlerini eleştiren Elvan, "Ancak Sayın Kılıçdaroğlu'nu anlamakta zorlanıyorum. Bir taraftan terörü, saldırıyı lanetliyor diğer taraftan da bu terör saldırılarını kullanarak siyasi bir fırsata dönüştürme çabası içerisinde. Sayın Kılıçdaroğlu'ndan 'Bölücü terör örgütünü lanetliyorum, kınıyorum' şeklinde bir açıklama da duymadım, saldırıları lanetlediğini gördük, kınadığını duyduk. Acaba Kılıçdaroğlu'nun bölücü terör örgütüne karşı biraz daha yakın durma çabası mı var? Onu da anlamakta güçlük çekiyorum." diye konuştu.

CHP'li bir milletvekilinin, bölücü terör örgütünün televizyon kanalında "Kürdistan abluka altında" yazısının bulunduğu ekranda konuştuğunu belirten Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir CHP milletvekili bölücü terör örgütünün her gün saatlerce propagandasını yapan televizyon kanalında konuşuyor. Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu çıkıp da 'Sen ne yapıyorsun kardeşim, bölücü terör örgütünün kanalında senin ne işin var?' diyemiyor... Bu ülkenin birliği, bütünlüğü için o dayanışmayı hep birlikte sergilememiz gerekiyor ama Sayın Kılıçdaroğlu'na baktığımızda 'terörü lanetliyorum' diyor arkasından da 'işte bu hükümet yönetemiyor'. Bu hükümet yüzde 49,5 oyla iktidara geldi. Millet sana güvenmedi, seni takdir etmedi. 8-10 seneden beri genel başkanısın, her seçimde yeniliyorsun. Her seçimde milletten darbeyi yiyorsun, buna rağmen kalkıp da bu tür ifadeler kullanması yanlış, siyaseten doğru bir yaklaşım değil."

- "Vaatlerin yüzde 100'ü tamamlanmış olacak"

Elvan, 3 aylık Eylem Planı'ndaki vaatlerin yüzde 98'inin yarın TBMM'ye sevk edilecek yasa tasarı paketiyle gerçekleştirilmiş olacağını,1 vaadin de bir yönetmelik olarak Milli Eğitim Bakanlığınca birkaç gün içerisinde çıkarılacağını ve gelecek hafta içerisinde vaatlerin yüzde 100'ünün tamamlanmış olacağını bildirdi.

Reformların yanı sıra AB müktesebatına uyum ve vize muafiyeti düzenlemelerinin de gündemlerine eklendiğini vurgulayan Elvan, öte yandan 6 aylık ve 1 yıllık vaatler arasında yer alan yaklaşık 15 eylemi de 3 ayda tamamladıklarını kaydetti. Elvan, "3 aylık reformlarımızın yüzde 65'ini gerçekleştirmiş durumdayız. Vaatlerimizin tamamını önümüzdeki hafta itibarıyla bitirmiş oluyoruz. Reformların yüzde 35'lik kısmında ne var? Kalan bölümlere yönelik çalışmalarımızı tamamladık. Yasa tasarı taslaklarımızı hazırladık. Siyasi Etik Kanunu, yasa tasarı taslağımızı hazırladık. Önümüzdeki günlerde netleştireceğiz ve inşallah TBMM'ye sevk edeceğiz. " ifadelerini kullandı.

Siyasetin finansmanı konusunda Adalet Bakanlığının bir çalışma yürüttüğünü bildiren Elvan, imara ilişkin kanun tasarı taslağının hazırlandığını, öte yandan darbe dönemlerinden kalan antidemokratik hükümlerin belirlendiğini anlattı.

Siyasi Partiler, Seçim, YÖK, Avukatlık, Noterlik kanunlarında çok sayıda antidemokratik hükümlerin bulunduğunu iade eden Elvan, bunların baştan aşağı ele alarak Meclise sevk edeceklerini, bunlar dışındaki bazı düzenlemelerde yer alan antidemokratik hükümlerin kaldırılmasına yönelik çalışmayı da paket olarak TBMM'ye gönderileceğini belirtti.

- "(Taşeron işçiler) Yaklaşımımız adil, sorunlarını çözen bir yaklaşım olacak"

Roman vatandaşlara yönelik bir düzenleme hazırlandığını da ifade eden Elvan, taşeronların kamuda istihdam edilmesine yönelik çalışmalarımızı aslında kabaca tamamladık. Maliye Bakanlığımız bu çalışmaları yürüttü, kanun tasarı taslağını tamamladı. Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bunu konuştuk.... Önümüzdeki günlerde de bunu netleştireceğiz." dedi.

Maliye Bakanlığının bu konuda iyi bir çalışma yaptığını vurgulayan Elvan, "Taşeronların bir kısmına kadro verilecek, bir kısmına verilmeyecek. Ciddi şikayetler ortaya çıkabilir." şeklinde eleştiriler getirilebileceğinin anımsatılması üzerine de "Yaklaşımımız adil, insanları kucaklayan, sorunlarını çözen bir yaklaşım olacak. Biz hiçbir zaman vatandaşımızı mağdur etmedik, yanında olduk. O çerçevede bir çalışma yapıldı, çalışmaya son noktayı koymadan da burada bir açıklama yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

- "Avrupa'ya vizesiz seyahat haziranda"

Elvan, kıdem tazminatına yönelik düzenlemeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının her iki kesimin düşüncelerini alarak neticelendireceğini ifade etti.

İrfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanınmasına yönelik sürecin Adalet Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü anımsatan Elvan, "Aşağı yukarı olgunlaşma aşamasına geldi, epey aşama kat ettik. Kolay bir konu değil, yıllardan beri konuşulan ancak somut adım atılamayan bir alandı. Önümüzdeki günlerde bunu da paylaşacağız. Kesin bir tarih vermek istemiyorum." diye konuştu.

Elvan, TBMM Genel Kurulu'nda Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'ndan hemen sonra İnsan Hakları ve Eşitlik Kanunu tasarısının görüşüleceğini bildirdi. Milletvekillerinin etik duruşlarına ilişkin Siyasi Etik Kanunu tasarı taslağını nihai hale getirdiklerini anlatan Elvan, Siyasi Partiler Kanunu'nu baştan aşağıya değiştirdiklerini, öte yandan imar rantlarına yönelik tasarı taslağının da hazırlandığını dile getirdi.

Avrupa ülkelerine vizesiz seyahatin haziran ayında başlayacağını belirten Elvan, AB ile görüşmelerde öngörülen 72 maddeden yüzde 50'den fazlasının tamamlandığını, kalan bölümlerin de yüzde 40'ında önemli ilerleme sağlanmış durumda olduğunu anlattı.

1 Mayıs'a kadar çıkarılması gereken 9 yasa bulunduğunu bildiren Elvan, bunları Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu, Siyasi Etik Kanunu, Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun, "Suçtan kaynaklanan gelirlerin aklanması, araştırılması, ele geçirilmesi, el konulması ve terörizmin finansmanına ilişkin Avrupa Konseyi kararının iç hukuka aktarılması"na ilişkin tasarı, Cezai Konularda Adli Yardımlaşmaya ilişkin kanun tasarısı ve biyometrik veriye sahip kimlik kartları olarak sıraladı. Bu düzenlemelerin kısa sürede hayata geçirileceğini bildiren Elvan, kısa süre önce uygulamaya giren kimlik kartlarıyla Avrupa'ya gidilebileceğini söyledi.

Elvan, "Özellikle muhalefet partilerinin destek vermeleri son derece önemli ve anlamlı. 1 Mayıs'a kadar biz bunu bitiremezsek.... Yine önümüzdeki hafta salı günü Meclis açıldığında aynı tutum ve davranış içerisinde olurlarsa grubu bulunan 3 muhalefet partisi var, her bir parti her gün istisnasız 3 grup önerisi verirse Meclisin çalışmasını engellemek için, bu grup önerileri akşam 8-9'a kadar görüşülürse, kanun tasarılarının görüşülmesi için bir iki saat süre kalırsa bu ülkeye, bu millete yazık." ifadelerini kullandı.

Muhalefet partilerinden bu sürece ilişkin destek beklediklerini ifade eden Elvan, bu sürecin sadece bir vize muafiyeti olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine hazırlanması gerektiğini söyledi. AB ülkelerinden bazılarının vize muafiyetine karşı olduklarının anımsatılması üzerine Elvan, "Karşılıklı anlaşılan bir konu. Eğer taraflardan birisi yan çizerse, o zaman bizim de alacağımız tedbirler elbette var." şeklinde konuştu.

- "İpe un seren, kendime bir siyasi rant elde edebilirim arayışı içerisindeler"

Başbakan Davutoğlu'nun dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik çağrısını da değerlendiren Elvan, şunları kaydetti:

"Partimiz 'Fezlekesi olan tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıralım.' dedi. Şimdi yan çizmeye başladı. Kılıçdaroğlu 'Anayasa'nın 83. maddesini değiştirelim.' dedi. Kardeşim 'tüm fezlekeleri olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıralım.' demedin mi daha önce? Dediniz, gelin yapalım. İpe un seren, acaba ben bu işi nasıl ve ne şekilde manipüle ederim, kendime bir siyasi rant elde edebilirim arayışı içerisindeler. Siyasette samimi olmak gerekir. Üç gün önce 'a' deyip de 4 gün sonra 'b' demek etik açıdan doğru bir siyasi yaklaşım değil. Böyle bir yaklaşımı tasvip etmemiz mümkün değil. Biz bu konuda samimiyiz. Gelsinler, desteği versinler, fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldıralım."

Elvan, yarın TBMM'ye sevk edilecek paketin içerisinde, sosyal destek alanların istihdamına teşvik, gençlerin genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi, 65 yaş aylığı alanlardaki kesintilere yönelik düzenleme, çıraklık eğitiminin lisede zorunlu olarak verilmesi, stajı teşvik etmek için bir kısmı devlet tarafından karşılanmak üzere asgari ücretin üçte biri kadar ücret ödenmesi, kentsel dönüşüm kapsamındaki izinsiz yapılara geçici süreli elektrik ve su bağlantısı sunulmasına yönelik düzenlemelerin yer aldığını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Elvan, ayrıca zorunlu trafik sigortası primlerinin arttığı eleştirilerinin dile getirildiğini, buna yönelik düzenleme hazırladıklarını, böylece bu sorunun önemli ölçüde ortadan kalkacağını ifade etti.