Benzine yüzde 127 zam yaptılar

Benzine yüzde 127 zam yaptılar
Güncelleme:

KDV uygulamasının başladığı Suudi Arabistan'da benzin fiyatlarına da büyük zam geldi.

Suudi Arabistan'da benzine yüzde 127 oranda zam yapıldı. zamla birlikte benzinin litre fiyatı 1,14 riyalden 2,04 riyale çıktı. Türk Lirası olarak ise 2,05 liraya karşılık geliyor.

Böylece Suudi Arabistan benzin fiyatlarına iki yıl içinde ikinci kez zam yapmış oldu. Ayrıca yeni yıl ile birlikte Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde KDV uygulaması başladı. Çok sayıda ürüne uygulanacak yüzde 5 oranında KDV ile iki hükümetin de 2018 yılında 21 milyar dolar elde etmesi bekleniyor. Bu da milli gelirlerin yüzde 2'sine denk geliyor.

Diğer körfez ülkeleri Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar ise KDV uygulamasına geçişi 2019 yılına erteledi.

KDV UYGULAMASI DA BAŞLADI

Suudi Arabistan'da 1 Ocak 2018 itibariyle Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamasının başladığı bildirildi.

Suudi Arabistan Gelir ve Zekat Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "bugün itibariyle sağlık, eğitim, bankacılık işlemleri, emlak, ulaşım, akaryakıt, elektrik, su, iletişim ve sigorta işlemleri gibi pek çok alanda KDV uygulamasına başlandığı" belirtildi.

Yüzde 5 olacağı kaydedilen KDV uygulamasının konut kirası, devlet tarafından verilen sağlık hizmetleri ve ihracat gibi sınırlı bazı alanlarda uygulanmayacağı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Gelir ve Zekat Kurumu ile Ticaret ve Yatırım Bakanlığının bu uygulama sayesinde piyasayı periyodik olarak kontrol edeceğine ve vergi konusunda yasa dışı uygulamalara izin vermeyeceğine işaret edildi.

Yaklaşık bir yıldır hazırlıkların sürdüğü ülkede, 90 bin işletmenin vergilendirme konusunda altyapı çalışmalarını tamamladığı aktarıldı.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ 1985'TE UYGULANDI

Türkiye, KDV ile ilk defa 1957 yılında ilgilenmeye başlamıştır. O tarihte çalışmaları yapılan gider vergisinin hazırlanması esnasında Fransız KDV'si izlenmiş, fakat altyapı sorunu nedeniyle o dönemde KDV uygulamasına geçilememiştir.

1970 yılında Fransız KDV'si Türkçe'ye çevrilmiş ve 1974 yılında KDV Kanun Tasarısı hazırlanmıştır. KDV konusunda araştırma yapmak üzere yurt dışına elemanlar gönderilmiştir. Ülkemizde KDV üzerindeki yoğun tartışmalar ve araştırmalar 1980 yılına kadar sürmüştür. Birkaç defa TBMM gündemine gelen ve reddedilen KDV tasarısı, 3065 sayılı yasa ile 1984yılında kabul edilerek 1.1.1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.

Seçiniz...