Bilişim sektörü 2023te Türkiyede 180 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak

Bilişim sektörü 2023te Türkiyede 180 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak

Adana Bilişimci işadamları Derneği (ABİAD) Başkanı Bülent Aladağ 2.5 trilyon Euro’luk hacmiyle bilişimin, dünyanın en büyük sektörü olduğunu ifade etti. Sektörün Türkiye’deki pazar büyüklüğünün 36 milyar dolar seviyesinde kaldığına...

Adana Bilişimci işadamları Derneği (ABİAD) Başkanı Bülent Aladağ 2.5 trilyon Euro’luk hacmiyle bilişimin, dünyanın en büyük sektörü olduğunu ifade etti. Sektörün Türkiye’deki pazar büyüklüğünün 36 milyar dolar seviyesinde kaldığına dikkat çeken Aladağ, 2023 yılında sektörün 180 milyar dolar hacime ulaşmasının beklendiğini hatırlattı. Aladağ, “Önümüzdeki 9 yılda pazar 5 kat büyüyecek. Türkiye’de 2023’e kadar bu kadar hızlı büyüyecek başka sektör yok. Bilişimciler olarak daha büyük başarılar elde etmek istiyoruz. ”dedi.

Türkiye Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu (TÜBİFED), Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Bilişimci işadamları Derneği (ABİAD)’nin ortaklaşa düzenlediği “Siber suçlarla mücadele” semineri ilgiyle dinlendi.

Programın açılışında konuşan Bülent Aladağ, siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks’un araştırmalarına göre dünyada siber saldırıların 2014’ün ikinci çeyreğinde yüzde 68 oranında hız kestiğine işaret etti. Aladağ, aynı dönemde Türkiye’ye yönelik siber saldırıların yüzde 6 oranında arttığını kaydetti. Türkiye’nin yılın ilk çeyreğinde en çok saldırıyı Malezya, İsviçre ve Rusya’dan; ikinci çeyrekte ise Rusya, ABD ve İsviçre’nin aldığını dile getiren Aladağ, şöyle devam etti: “Hal böyleyken ülkemizin ve şirketlerimizin bilişim altyapılarını ve güvenlik önlemlerini güçlendirmekten başka çaremiz yok. Geçtiğimiz yıllarda dünyaya damgasını vuran ve siber dünyadan gelebilecek tehditlere karşı ‘siber güvenlik’, ‘siber casus yetiştirme’ politikaları önemini daha çok hissettirdi. Ülkelerin bütçelerinden siber savaşlara yönelik ayırdıkları pay hatırı sayılır oranlara ulaşmıştır. Siber güvenlik kavramı bireysel ve kurumsal açıdan kritik değere kavuşmuştur.”

TÜBİFED Başkanı Rüştü Arseven ise en büyük sıkıntıları olan sektör envanterinin yokluğu dolayısı ile piyasadaki güç ve kaynakları bilemediklerini söyledi. Arseven, “Elimizde ne kadar mühendis, yazılım ve donanım şirketi var; bunların potansiyeli nedir? Kaç kişi çalışıyor, sektörle ilgili üniversitelerimizde kaç öğrenci var? Maalesef bu konularla ilgili elimizde derli doplu bir data yoktur. Bu eksikliğin acilen giderilmesi için kamunun öncülüğünde sektör temsilcileriyle hızlı bir şekilde giderilmesi lazım.” şeklinde konuştu.ATO’da gerçekleştirilen ve çok sayıda sektör temsilcinin katıldığı organizasyonda Arseven, sektörün önümüzdeki beş yıl içindeki gelişmelerini “terminaller (sever, PC, NB, tablet, MID, akıllı telefon vb.), veri yedekleme ve network güvenliği.” diye sıraladı.

ATO Başkanı Atila Menevşe ise son 20 yılda iletişim ve bilgi teknolojilerinde inanılması güç bir düzeye erişildiğini belirtti. Bu gelişmelerin hayatı ne denli kolaylaştırdığının tartışmadan uzak olduğunun altını çizen Menevşe, şunları söyledi: “Getirdiği kolaylıklar yanında veri güvenliği açısından yaşantımız karmaşık bir hal almıştır. Bilişim dünyasındaki bu hızlı dönüşüm elbette ticari faaliyetler bakımından da yankılanmakta. Elektronik ticaret, toplam ticaret içindeki payını hızla artırmakta. Şüphesiz 21 yüzyıl müşteri beklentileri ve davranışları da bu gelişmeyi pekiştirmekte. Günümüzde artık insanlar hızlı, kendine özel, kendi beklentileriyle birebir uyumlu, kolay erişebildiği ve bilişim teknolojileriyle edindiği mal ve hizmetlere itibar etmekte. Öte yandan birçok kamu hizmeti de bilişim kanalları ile kamuoyuna sunulmuştur. Devlet de kendini bu mecrada konumlamış ve vatandaşlarına daha hızlı ve kolay hizmetin yöntemlerini getirmiştir. Bu süreç kayıtlı e-posta, e-fatura, e-defter gibi birçok bilişim ürünü işletmelere zorunlu kılmıştır.”

Bilişim alanında yaşanan bu dönüşüm, illegal faaliyetler bakımından da benzerlik taşıdığına değinen Menevşe, kötü niyetli kişi ve örgütlerin de bilişimin kolaylıklarından yararlanma noktasında kendilerini geliştirdiklerini bildirdi. Bu gelişimin kendilerini siber suç kavramıyla tanıştırdığını anlatan Atila Menevşe, “Algı olarak henüz siber suçlar, fiili suçlar kadar toplumda korku oluşturmamış olsa da sonuçları çoğu kez fiili suçlardan daha ağır olmaktadır. Bu nedenle bilişim alanında yaşanan bu müthiş gelişmeye ayak uydururken bilişim güvenliği bakımından da korunma yollarını öğrenmek durumundayız.” uyarısını yaptı.

CİHAN