BİNALİ YILDIRIM: 161 ŞEHİT, 1.440 YARALI, 2.839 GÖZALTI VAR !

BİNALİ YILDIRIM: 161 ŞEHİT, 1.440 YARALI, 2.839 GÖZALTI VAR !

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile kameraların karşısındaydı.

İşte Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

Milletimin tüm fertlerine bayrakları ile dimdik ayakta duran tüm vatandaşlarımın alnından öpüyorum. Şehitlerimize Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Kahraman güvenlik güçlerimizin alnından öpüyorum. Bu kalkışma Türk Silahlı Kuvvetklerimizin emir komuta zinciri olarak bir kalkışma değil, paralel çetin bir kalkışmadır.

Aziz vatandaşlarım bu yaşadığımız olay bir şeyi ortaya koymuştur. Türk milletinin demokrasi konusunda ne kadar engin bir tecrübeye sahip olduğunu demokrasinin ve milli iradenin ne kadar ülkemizin bağımsızlığı için önemli olduğunu bir kez daha bütün dünya görmüştür. Hele hele köprüyü kesen, ylları kesen binalara girmeye çalışan tankarlın elinde bayrakla önüne yatan üzeirne çıkan o aziz vatandaşlarımızı, canını veren o büyük şehitlerimizi bu millet asla ve asla unutmayacaktır.

Bu zor günümüzde bizi arayan tüm dost ülkelere de teşekkür ediyoruz.

Değerli kardeşlerim bu paralel çete mensupları artık yüce Türk adaletinin elindedir. Müstahak oldukları her türlü cezayı, karşılığı göreceklerdir.

Milletimiz bu olayda çok büyük bir basiret göstermiştir. Bu basiret Türkiye'de milli iradenin demokrasinin kesinitiye uğramasının önüne geçmiştir. Dolayısıyla bu kalkışmayı yapanlar bir kez daha şu gerçeği anlamalıdır. Hiç kimse bu büyük milletin iradesiyle oyun oynayamaz. Hiç kimse bu büyük milletn demokrasi aşkıyla ve özgrlüğüyle asla ve asla boy ölçüşemez. Vatandaşlarımızın bugün normal hayata dönmüş olması erdeminin bir göstergesidir. Devletin silahıyla devletin parasıyla devletin tankıyla devletin bombasıyla, uçağıyla helikopteriyle bu ülkenin vatandaşlarının üzerine ateş açanlar PKK teröründen daha da aşağılık bir terör örgütüdür. Asla ve asla bu millet bu hain çeteyi unutmayacak. Bazı doslarımız bizim bu konudaki başından beri gösterdiğimiz hassasiyeti anlamakta zorluk çekiyorlar. Ama anlamalarının bize çok büyük maliyeti oldu. Tankların önüne çıkarak hayatını ülke için bayrak için bağımsızlık için veren bütün kardeşlerimi bütün şehitleri tekrar rahmetle şükranla anıyorum. MAlesef bu kalkışma bastırılmıştır toplam 161 şehitimiz mevcuttur, 1440 yaralımız vardır. Bu olaya karışan 2839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur.

Medya kuruluşlarımız, bu olayda çok büyük bir vatanseverlik ve basiret örneği ortaya koymuşlardır. Başındanberi çetelerden yana değil, milletten yana, devletten yana tavır almışlar ve halkımızın en doğru şekilde bilgilendirilmelerini sağlamışlardır.

Değerli basın mensupları işin birinci safhası burada sona ermiştir. Bundan sonra bir yandan vatandaşlarımız normal hayatlarını sürdürürüken ülkemizi itibarsızlaştıranlara karşı gereken misliyle yapılacaktır. Biz yoılumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz.

Tekrar milletimize geçmiş olsun diyor, 15 temmuz demokrasi bayramımız hayırlı olsun. Milletimizi yine bu akşam bayraklarıyla meydanlara akmasını bekliyorum.

Saat 15.00'de mecliste olacağız. 

Değerli arkadaşlar komutanlarımızla ilgili endişe edilecek bir şey yok. Kısa süre içinde görev yerlerinde olacaklardır. 

Arkadaşlar tutuklamalar, gözaltılar devam ediyor. İşlenen bu suçun karşılığı hukuk sisteminde, yargı sitemindeaçık ve seçik tanımlanmıştır. Bilindiği gibi idam cezası Türk adaletinden çıkarılmıştır. Bugün meclisimiz toplanacak ilave ne gibi tedbirler alınacaksa, ne tür hukuki tedbirler alınacaksa bunu çalışacağız.

Fethullah Gülen bir terör örgütünün başı olduğu bizim de bildiğimiz iade talebini de yaptığımız biriidir. Hele hele dün akşam yaşanan olaydan sonra bu şahsın bu adamın arkasına bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke Türkiyenin dostu değil, savaşın içindedir. 

Cumhurbaşkanımızın değerli sekreteri evine gitmek üzere yoldadır. Herhangi bir sıkıntı yoktur. En büyük darbe girişimidir. Önemli olan da bu darbe girişimine karşı yaptığı darbe girişimidir. Vatandaşın bunu yapanlara adeta linç edecek şekilde adeta üzerine gitmesidir.

Böyle bir asil milletin ferdi olduğum için gurur duyuyorum. Millet devletinin değerini bilmiş ve yanında yer almıştır. 

İşin omurgaını oluşturan, işin beynini oluşturan tüm i,simler alınmıştır. Bu bir müşterek cümlenin ürünüdür. Kolluk kuvvetlerimiz savcılarımızla koordineli olarak gece boyunca çalışmışlardır. Tüm savcılarımıza teşekkür ediyorum.

Bu ülkenin Başkomutanı olarak Recep Tayyip Erdoğan tüm gece ölmek var dönmek yok diyerek milletimizin önderi olmuştur.

Bu hain girişime kalkışmaya karışanların generalliği, amiralliği söz konusu değildir. Hainin rütbesi olmaz.