Binali Yıldırım'dan HGS açıklaması

Binali Yıldırım'dan HGS açıklaması

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, HGS cezaları ile ilgili etiketlerin hatalı imal edildiğini ve cezalarda plaka uygulamalarının da büyük rol oynadığını söyledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İstanbul'da köprülerden geçen araç sayısının azalması ve HGS cezalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım bazı HGS etiketlerinin hatalı imal edildiğini belirtti. Bakan PTT'nin eksi bakiye ile de vatandaşların otoyol ve köprülerden geçiş yapabileceğini belirtti. Bakan, vatandaşların şikayet ettiği HGS cezalarında hatalı plaka uygulamalarının büyük rol oynadığını da söyledi.

Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

Hatalı plaka uygulamaları. Klipslerle geçirilen plakalarda sıkıntı olmuyor. Ancak plakaların vida ile monte edilmesi hatalara yol açıyor. Çünkü vidanın denk geldiği yerde plakalarda rakamlarda değişiklik oluyor. Bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz. Bu tespit ediliyor. Hiçbir şekilde hatası olmayan plaka sahibi böyle kötü bir sürprizle karşılaşıyor.

Bir OGS almak için adeta bir daire almak için yapılan işlemler yapılıyor. Vatandaşın bir günü OGS almakla geçiyor. Çok büyük şikayetler var. Büyük maliyetlere neden oluyordu. Bu nedenle daha basit kolay erişilebilen bir sistem olsun istedik ve HGS'yi devreye soktuk. Böylece sonuç ortada 10 milyon abone var, 8 milyondan fazlası HGS'li. 2 milyon civarında OGS kaldı. Zaman içinde bu da birleştirilecek. Dönen sistemde HGS olacak. HGS cezalarıyla ilgili şikayetleri dikkate alarak 2 işlem yapacağız. Birincisi HGS'lerde PTT bunun sorumlusu...

Sistemi kuran işleten kuruluş PTT. PTT kredi kartı veremediği için, posta çeki verebiliyor. Kredi kartında kartında eksi hesap olunca vatandaş geçebiliyor ama posta çeki hesabı ile parası bitince para yok diye cezaya geçiyor. PTT süratle bütün HGS sahiplerinin kredi kartından da anlaşma yaparak eksi bakiye olması halinde geçiş yapılabilecek.

-8 milyon HGS etiketi içirisinden bir kısmı imalatta bozuk çıkıyor. Bunların hepsi tespit edildi, bozuk etiketlere sahip olanlar yenileriyle değiştirilecek. Bozuk etiketten kaynaklanan mağduriyet giderilecek.

SMS İLE BİLDİRİM

Cezalarla ilgil bildirimler bekletilmeyecek. Bekletilince vatandaş şaşkınlık yaşıyor. Her cezalı geçişi SMS ile bildireceğiz. Şu kadar süre içerisinde yatırırsan ceza uygulanmayacak. Bunlar da eldeki teknik imkanlara göre, her ay olmasa bile 3 ayda bir ceza bildirimleri yapılacak.

Burada doğru kullanım önemli. Ön camdaki yer belli, doğru noktaya o etiket yapıştırılamazsa kaçak geçmiş muamelesi görüyor.

Başlangıça bu cezalar en uzak mesafenin 10 katı olarak hesaplanıyordu. Yapılan değişiklikle kullandığı mesafenin 10 katı olarak kullanıcı lehine iyileştirme yapıldı. Cezaların bu kadar yüksek olması, bu düzenlemenin dışında olmasından kaynaklanıyor.  Vatandaşın lehine olan bu düzenlemenin geriye doğru da yürümesi gerekiyor. Bununla ilgili düzenlemeyi Meclis'te görüşüyoruz. Bu anlamda bu cezalarda ciddi bir rahatlama olacak, vatandaş lehine.

TWITTER'A 150 BİN TL CEZA

Twitter'a 150 bin liralık ceza kesildi. Amerika'daki merkezine gönderildi. 30 günlük zamanı vardı doldu. Bundan sonra hangi adımlar atılacaksa öyle devam edecek. Vazgeçmemiz mümkün değil, herkes TC yasalarına uygun hareket etmek, herkes Türkiye yasalarına uymak zorundadır.

Etiketler ceza plaka hgs