Borsayı karıştıran ''herif'' kim ?

Borsayı karıştıran ''herif'' kim ?
Güncelleme:

Borsa İstanbul’da 450 milyon dolara varan işlem yapan Herif kod adlı gizemli yatırımcının kimliği belli oldu.

Borsa İstanbul’da bazı günler 450 milyon dolara varan işlem yapan ve kod adı ‘Herif’ olan gizemli yatırımcı Londra merkezli bir hedge fonun Hintli yöneticisi çıktı.

Son dönemde borsa İstanbul’da yaptığı yüksek hacimli işlemlerle piyasaya yön veren gizemli yatırımcının kimliğine habertürk ulaştı. Gizli bir algoritma kullandığından şüphelenilen ve kim olduğu bilinmediği için piyasa oyuncuları tarafından “Herif” olarak adlandırılan gizemli yatırımcının Londra Merkezli bir hedge fonun Hintli yöneticisi olduğu öğrenildi. Hintli fon yöneticisinin özel bir yazılımla oluşturduğu algoritma sistemiyle işlem yaptığı belirtiliyor.Habertürk’ün edindiği bilgilere göre günde 450 milyon dolarlık işlem yaptığı belirtilen Hintli fon yöneticisinin Türkiye’de toplam 1.5 milyar dolar civarında yatırımı bulunuyor. Peki bu Hintli fon yöneticisi ne yapıyor?

Bloomberg Haber Ajansı’nın haberine göre, piyasa oyuncuları tarafından “Herif” olarak adlandırılan gizemli yatırımcı, karmaşık formüllerden oluşan bir algoritma sistemiyle yani makine ya da robot işlem denilen işlemlerle piyasada çok sert hareketlere neden oluyor. Gizemli yatırımcının piyasada yarattığı etkiyi en iyi özetleyen yorum ise Ak Portföy fon yöneticisi Kerem Baykal’ın “Züccaciye dükkânında dev bir boğa var. Cebi oyundaki herkesten daha dolu ve piyasayı istediği yöne götürebilir” yorumu. Bir yerli aracı kurumdan diğerine geçen yatırımcı, işlemlerini iyice artırarak en son durağı Yatırım Finansman’ı piyasadaki açık ara en büyük net alıcı yapmış durumda.

MERRILL LYNCH’İN 15 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE İŞLEM

Haberde, iki yıl önce tüm işlemlerin sadece yüzde 2’sini gerçekleştiren Yatırım Finansman’ın, bazı günler işlemlerin çoğunu gerçekleştirdiği belirtilirken, resmi verilere göre kurumun, 22 Şubat’ta, 486 milyon liralık hisse emriyle ikinci en çok emir veren Merrill Lynch’in 15 katı büyüklüğünde işlem yaptığına dikkat çekiliyor. Haberde, kurumun, 8 Mart’a kadar geçen 16 işlem gününde Türkiye’nin en büyük altı bankası ve Türk Hava Yolları’ndan yaklaşık 1 milyar liralık hisse alarak BIST 100 endeksinin üç ayın en yükseğine çıkmasına yardımcı olduğuna vurgu yapılıyor.

ATACAĞI ADIMLAR KESTİRİLEMİYOR

Bazen bir günde 450 milyon dolarlık işlem yapan gizemli yatırımcının bir sonraki adımının ne olacağı kestirilemiyor.

TÜRKİYE’DE 1.5 MİLYAR $’LIK PORTFÖY YATIRIMI VAR

Bloomberg’in haberinde, ocak ve şubat aylarının tamamında gizemli yatırımcının müşterisi olduğu aracı kurum olan Yatırım Finansman’ın net 1.2 milyar liralık hisse alarak bir sonraki en büyük alıcı UBS Menkul Değerler’den yüzde 70 daha fazla alım yaptığına dikkat çekiliyor.

30 KASIM’DA BISTECH İLE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Nasdaq ile yapılan işbirliği sonrasında Borsa İstanbul’da emir işlem sistemi, 30 Kasım 2015’te değişmişti. BISTECH adı verilen yeni sisteme göre borsada erişim hızı dünya devi borsalarla aynı seviyeye ulaşmış, bunun sonucunda da hızlı erişim öne çıkmıştı. Borsada robot (makine) trader’lardan daha fazla işlem çekilmeye başlanmıştı. Borsadaki Hintli yatırımcının da hızlı erişimle işlem yaptığı belirtiliyor.

Etiketler borsa bloomberg herif