1.7 milyon işçiye müjdeli haber

1.7 milyon işçiye müjdeli haber

1.7 milyon taşeron işçinin merakla beklediği yasa taslağı kabul edildi.

Star gazetesiden Hüseyin Özay'ın haberine göre yaklaşık 1.7 milyon taşeron işçisinin merakla beklediği alt işverenlere ilişkin yasa tasarı taslağı Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi.


Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile sosyal taraflarla tartışılarak taslağa son şekli verilecek. Bununla ilgili çalışmaların ise nisan ayı içinde tamamlanması öngörülüyor.

Yeni hazırlanan taslak ile taşeron işçilerin de asıl işçilerin sahip olduğu tüm haklardan yararlanması imkanı getiriliyor.

‘Asıl işçi’ hakkı geliyor

Buna göre, taşeronluk sisteminde en büyük sorunlardan birisi olarak görülen işçilerin maaşlarının zamanında ödenmesi ve kıdem tazminatı haklarının korunması konusunda iki ayrı düzenleme yapılacak. Düzenleme ile maaşların düzenli olarak ödenmesinden, üst işveren sorumlu olacak. Üst işveren, taşeron işçilerin maaşlarını gerekirse, şirketlerin hak edişlerinden keserek doğrudan ödeme yapacak. Kıdem tazminatlarının ödenmesinde de üst işveren sorumlu olacak. Kamu kurumlarında ise kıdem tazminatları taşeron işçilerinin çalıştığı en son kurum tarafından ödenecek. Ayrıca  yıllık, hastalık, doğum ölüm izinlerinin tamamı da taşeron işçiler için geçerli olacak. Bunun yanında, taşeron işçiler de diğer işçilerin zamlarından yararlanacak. Taşeron işçiler de toplu sözleşmelerde elde edilen özlük hakkı düzenlemelerinden faydalanacaklar.