3 milyon şirket etkilenecek: Pos cihazları mercek altında !

3 milyon şirket etkilenecek: Pos cihazları mercek altında !

Yazarkasa POS’lardaki yavaşlamaları çözmek için Gelir İdaresi Başkanlığı devreye girdi.

Her gün milyonlarca liralık ticaretin döndüğü yazarkasa POS sistemindeki aksaklıklar Gelirler İdaresi Başkanlığı'nı (GİB) harekete geçirdi. Altı ayrı denetim firması ile anlaşan İdare, yazarkasa POS sistemindeki bütün firmaları incelemeye aldı. Aynı zamanda kendi bilişim uzmanları ve denetçileri ile de sahaya inen GİB, yazarkasa POS'lar için 300 maddeden oluşan bir başarı kriteri hazırladı. Ayrıca şirketlerin veri depolama merkezleri mercek altına alındı. Zira birçok arızanın buradan kaynaklandığı, altyapısı zayıf olan firmalara ait posların bu nedenle arıza verdiği ifade edildi. Başkanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 300 kriteri yerine getirmeyen ve denetlemeden geçemeyen firmalara, ağır paradan, lisans iptallerine kadar birçok ceza verilebilecek.

Sabah gazetesinden Metin Can'ın haberine göre GİB ayrıca şirketlerden önümüzdeki döneme dair yatırım planlarına ilişkin talepte bulundu. Özellikle veri trafiği konusunda zayıf not alan firmalardan geleceğe dair yatırım sözleri istendi. Bu yatırımların 2018'e kadar hayata geçirilmesi, özellikle siber saldırılara ilişkin sistemlerin en üst düzeyde kullanılması istendi. Son dönemde birçok alanda olduğu gibi ticaret sistemine yönelik de saldırıların olabileceğini şirketlere bildiren GİB, bu konuda her firmanın özel önlemler alıp, gerekirse yedek sistemler kurmalarını talep etti.

POS'lardaki arıza ve yavaşlamalar son dönemde internette yapılan saldırılar ve bazı altyapı eksikliklerinden kaynaklanıyor. Özellikle zayıf altyapıya sahip veri merkezleri sıkıntıları artırıyor.

3 MİLYON ŞİRKET ETKİLENECEK

Yazarkasa POS uygulaması Türkiye'nin kayıt dışı ile mücadele kapsamında tarihinin en büyük dönüşümlerinden biri olarak nitelendiriliyor. 3 milyona yakın esnaf ve KOBİ'yi ilgilendiren dönüşüm kapsamında birbirinden bağımsız çalışan bankalar, Maliye Bakanlığı ve şirketler arasındaki trafiğin tek merkezden yönetilmesi hedefleniyor. İnternete bağlı kasalar Maliye'ye anında bildirim yapıyor. Vergi denetim müfettişleri de masa başından denetim yapabiliyor. Uygulamayla 10 milyar lira vergi geliri hedefleniyor. 2017 sonunda zorunlu hale gelecek uygulamaya henüz esnafın yüzde 25'i geçmiş durumda.

Sabah