841 bin kadına müjde

841 bin kadına müjde

841 bin kadın SGK şemsiyesi altına girecek...

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı projeye göre, ev temizliğinde çalışan ve engelli çocuğu olduğu için çalışamayan yaklaşık 841 bin kadın, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadın istihdamının artırılması amacıyla “esnek çalışma” sistemine geçilmesi için yeni bir çalışma başlattı. Projeye göre, ev temizliğinde çalışan ve engelli çocuğu olduğu için çalışamayan yaklaşık 841 bin kadın, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak. Primler daha az gün üzerinden yatırılsa da kadınlar, 30 gün üzerinden sigortalı sayılacaklar. Böylece kısa süreli sigorta üzerinden prim gün sayılarını dolduran kadınlar emekliliğe hak kazanacaklar.

Bakanlar Kurulu’nda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in üzerinde önemle durduğu ve bakanlığının hazırladığı yeni modelle ilgili proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildi. Modele destek veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da çalışmayı, son Bakanlar Kurulu’na sundu. Modelin uygulamasına ilişkin ayrıntılar şöyle:

Az gün üzerinden prim

Ev hizmetlerinde çalışan kadınların daha az gün üzerinden prim ödemek suretiyle sigorta kapsamına alınması hususu ele alınmaktadır. Bu çalışma ile ev hizmetlerinde çalışan ancak sigortalılık kapsamı dışında kalan yaklaşık 450 bin çalışan kadın, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak.

Özürlüye bakan kadın

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu uyarınca bakıma muhtaç özürlü akrabasının ikametgâhında evde bakım hizmeti verenlerin de daha az gün üzerinden prim ödemek suretiyle sigorta kapsamına dahil edilecek. Bu çalışma ile evde bakım hizmeti gören ancak sigortalılık kapsamı dışında kalan yaklaşık 391 bin kadının sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınması sağlanacak.

Çocuklu için fırsat

Esnek çalışma modellerinin geliştirilerek çocuk sahibi kadınların istihdamına daha çok fırsat sağlanması, kadınların sosyal güvenlik, iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alınmalarını sağlamak amacıyla 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenen çağrı üzerine çalışma usulüne ek olarak işçinin, ücret karşılığı işverenin belirlediği bir malı veya hizmeti üretmek amacıyla işverenin denetimi dışında ve genellikle işçinin kendi evinde çalışmasına dayalı iş ilişkisi olarak tanımlanan evden çalışma; işçinin bir hizmet ya da mal üretmek amacıyla genellikle evde ya da işyeri dışında çalıştığı, haberleşme ve bilgisayar ağı ile işletmeyle bağlantı kurduğu, işyerine esnek bağlı olduğu iş ilişkisi olarak tanımlanan uzaktan çalışmaya ilişkin usul ve esasların eklenmesi öngörülüyor.