Aile hekimleri isyanda !

Aile hekimleri isyanda !

Nöbetlere karşı çıkan aile hekimlerine "nöbet tutmazsan atarız" tehdidi..

Aile hekimleriyle Sağlık Bakanlığı arasındaki nöbet restleşmesi büyüyor. Bakanlık, 5 kez nöbete gitmeyen aile hekimlerinin işten çıkarılacağını açıkladı. Önceki uygulamada nöbete gitmeyen hekime 5 ceza puanı veriliyordu. Yeni sistemde ceza puanı 20’ye çıkarıldı. Puanı 100’ü bulan hekimin sözleşmesi feshedilecek.

Zaman'dan Celal Kara'nın haberine göre Sağlık Bakanlığı, 3 Ocak 2015 tarihinde 21 bin 350 aile hekimi için nöbet zorunluluğu getirmişti. Hekimler, cumartesi günleri nöbet tutmak zorunda bırakıldı. Ancak aile hekimleri uygulamaya tepki göstererek nöbetlere gitmeme kararı almıştı. Bakanlık bunun üzerine Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ni yeniden düzenledi. 15 bin aile hekimini temsil eden Aile Hekimleri Derneği Federasyon (AHEF) Başkanı Dr. Murat Girginer, “Bizler hekimiz, her tarafta hekimlik yapabiliriz. Ama bu düzenlemeyle aile sağlık merkezlerinin sonunu getirmiş olurlar.” dedi. Girginer, nöbet inatlaşması sebebiyle toplumun büyük bölümüne ulaşan sağlık hizmeti sunumunda sıkıntılar yaşanabileceğini belirterek şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı’nın dayatmasına rağmen aile hekimlerinin yüzde 75’i nöbet tutmuyor. Bu kadar hekimin sözleşmesini feshedebilirlerse etsinler. Daha önce söylediğimiz gibi yine hafta sonu nöbetlerine gitmeyeceğiz. Sağlıkta dönüşüm ile gelen sistem çökecektir. Bu durum tarihe kara bir leke olarak geçecektir.”

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Bayazıt İlhan ise Sağlık Bakanlığı’nın yeni ceza sistemi ile baskı sopasını tekrar göstermesinin utanç verici olduğunu vurgulayarak, “Bu sistem en fazla, sağlık hizmeti alan vatandaşı etkileyecektir. Mutsuz bir sağlık çalışanı, nitelikli sağlık hizmeti veremez. Ceza puanı, Sağlık Bakanlığı’nın mobbing aracı haline geldi.” diye konuştu.