Almanya, İngiltere, Fransa... Çok sayıda işçi alacaklar !

Almanya, İngiltere, Fransa... Çok sayıda işçi alacaklar !
Güncelleme:

Türkiye'deki genç işsiz sayısı artarken, özellikle Türkiye'deki gençler de Avrupa ülkelerinin "iş ilanları"nı sıkı takipte. Peki hangi ülke ne karar işçi alacak, şartlar ne ve ne kadar maaş ödeyecek ? İşte ayrıntılar...

TÜİK’in 2021 yılının ocak, şubat ve mart aylarındaki Hanehalkı İşgücü Araştırması'nındaki verileri kullanan ve 19 Mayıs'ta özel bir 'Genç İşsizliği Bülteni' çıkaran DİSK-AR'ın araştırmasına göre 2021 yılında genç işsizliği yüzde 5 oranında arttı.

TÜİK'e göre ne eğitimde ne çalışma hayatında olan kadınların oranı yüzde 32.4 olarak görülüyor. Gençler arasında geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 41 oldu. Türkiye'deki genç işsizlik oranındaki en acı tablo ise her iki kadından birisinin işsiz olması.

Türkiye genç işsizlikte oran olarak dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer alıyor. Genç nüfusu ile övünen Türkiye'nin gençlerinin gözü öncelikle Avrupa ülkelerindeki işçi alımları ile ilgili haberlerde. İş gücünün büyük kısmını gelişmiş ülkelere kaptıran Türkiye'yi ileride büyük sıkıntılar beklerken şimdilik geçlerimizin yurtdışına gidişlerini izliyoruz. Avrupa ülkeleri arasında en çok yabancı işçi alan Almanya, Fransa ve İngiltere oldu.

ALMANYA 4 BİN EURO MAAŞLA 1 MİLYON 500 BİN İŞÇİ ALACAK

Yurtdışında çalışmak isteyenlerin gözdesi her zamanki gibi Almanya oluyor. Daha çok Türklerin olduğu ülke gençler için bir cazibe merkezi durumunda. Almanya ise beş ana dalda işçi alımları yapıyor. Ortalama 4 bin euro maaş verilen Almanya bir buçuk milyon insanı istihdam edeceğini duyurdu.

ALMANYA HANGİ İŞLER İÇİN NASIL İŞÇİLER ARIYOR?

Almanya'da işe başlamak ve bu ülkeye yerleşmek isteyenlerin en şanslısı beş meslek grubunda. Özellikle anaokulu öğretmeni, sağlık personeli, yeme içmede garson, teknik elamanda su tesisatçısı, tır şoförleri aranıyor. Almanya'ya işçi olarak gitmek isteyenler hangi vasıflarda ne kadar işçi alınacağını Almanya'nın kendi ajansları tarafından yayınlanan iş ilanlarını ve duyurularını takip etmesi gerekiyor.

 FRANSA'DA MAŞLAR 2 BİN 250 EURO İLE 7 BİN 500 EURO ARASINDA

Almanya'dan sonra en çok işçi alacak olan ülkelerden birisi de Fransa. Maaşların 2 bin 250 eurodan başladığı ülkede bir işçiye verilecek en yüksek maaş ise 7 bin 500 euroya buluyor. Fransa'da yapılan işe ve mesleklere göre maaş oranları değişiyor. Pandemi ile birlikte dünyanın bir çok ülkesinin başını ağrıtan lojistik sorunu en çok Fransızları etkiliyor. Bu nedenle tecrübeli tır ve nakliye şoförleri Fransa'da çok rahatlıkla iş bulabiliyor. Fransa'da Almanya'nın tersine teknik alanda işçi açığı var. Ülkede şu anda en çok inşaat mühendisleri, inşaat teknikerleri, makine mühendisleri, makine teknikerleri ve çeşitli alanlarda istihdam edilmek üzere hizmet personeli aranıyor.

AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA EN YÜKSEK MAAŞI İNGİLTERE'DE

Avrupa ülkeleri içinde en zor işçi alan ülke İngiltere'dir. Ülkede personel alımı pek çok şarta bağlı. Maaşların Avrupa ortalamasının çok üzerinde olduğu ülke çok para kazanmak isteyenlerin favorisi. İngiltere'de işçi olarak çalışmak isteyenlerin oldukça nitelikli olması gerekiyor. Ülke genellikle doktor, mühendis ve tekniker alımı yapıyor.