Bakan Albayrak’a vergi sitemi!

Bakan Albayrak’a vergi sitemi!
Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Türk-İş ziyaretinde Türk-İş yönetiminin, Bakan Albayrak'a vergide adalet konusunda talepte bulunduğu öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türk-İş’i ziyaret etti. Ziyaret Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak Türk-İş’e ilk ziyareti oldu.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın daveti üzerine gerçekleşen ziyaretteki görüşmede Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Genel Mali Sekreter Razaman Ağar, Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar yer aldı. Albayrak görüşmede uzun uzun ekonominin iyiye gittiğini anlattı. Ekonominin gelecek yıllarda daha da iyi olacağını savundu. Görüşmede Türk-İş yönetimi daha çok Albayrak’ı dinlemeyi tercih etti. Ancak Albayrak’a vergi dilimleri nedeniyle çalışanların ücretlerinde oluşan kayıplar da aktarıldı. İşçilerin aldıkları ücretlerin yılın ikinci yarısında bir üst vergi dilimine girmeleri nedeniyle eridiğine dikkat çekildi. Bir işçinin yıl başında aldığı ücreti, yılın sonunda alamadığı belirtildi. Vergide adaletin sağlanması talebi dile getirildi. Albayrak ise, önümüzdeki yıllarda durumun düzeleceğini söylemekle yetindi. Albayrak’ın, Türk-İş Yönetim Kurulu ile görüşmesinde kıdem tazminatı gibi işçilerin tepki gösterdikleri düzenlemeler gündeme gelmedi.

MEKTUP YAZILMIŞTI

Görüşmenin nezaket ziyareti çerçevesinde geçtiği öğrenildi. Ancak yönetim kurulu ile görüşmenin ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile Albayrak yemek yedi. İkili görüşmeye diğer yönetim kurulu üyeleri katılmadı.

Türk-İş geçen yılın sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdiği mektupta, ücretlilerin üzerindeki ağır vergi yüküne dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Ortalama aylık brüt ücreti 4 bin 500 TL olan bir işçi ocak ayında 3 bin 409 TL net ücret alırken (1091 TL vergi ve sosyal güvenlik primi için kesilmektedir) haziran ayında net ücreti 191 TL daha azalarak 3 bin 218 TL olmaktadır. Temmuz ayında ücreti yüzde 4 oranında artsa bile, yılsonunda 349 TL eksilerek 3 bin 60 TL’ye gerilemektedir. Aylık brüt geliri 4 bin 500 TL olan bir işçi 2019 yılında gelir ve damga vergisi toplamı olarak 9 bin 359 TL ödemektedir. Diğer bir ifadeyle, 12 aylık çalışmasıyla elde ettiği net gelirin yaklaşık 3 aylık karşılığı kadar vergi ödemek yükümlülüğüyle karşı karşıya kalmaktadır.” 

Cumhuriyet