Bakan ''müjdecisi olayım'' dedi ve açıkladı

Bakan ''müjdecisi olayım'' dedi ve açıkladı
Güncelleme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, şehit ailelerin istihdamı hakkında açıklamalarda bulundu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Önümüzdeki günlerde, eğer şehit yakınımızın kardeşleri ya da anne-babasından istihdam hakkını kullanmayan olursa, iki hakkının da çocukları tarafından kullanabilmesi için bir düzenleme yapılacağının müjdecisi olayım" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı  Kaya, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla, Kore gazisi İsmail Üstel,  terörle mücadele gazisi Adem Atak ve 15 Temmuz gazisi Ömer Faruk Kapaklı'yı  evinde ziyaret etti. Daha sonra da Gaziler Fizik Tedavi ve  Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen programa katıldı.  Vatan için canını hiçe sayarak şehit düşen ve gazi olanların 19 Eylül  Gaziler Günü'nü kutlayan Kaya, "Bu aziz vatanı bize yurt kılan, şehitlerimiz ve  gazilerimizdir. Gazilerimizin gösterdiği üstün kahramanlıklardan dolayı onları  tebrik ediyoruz. Biz bin yıldır bu Anadolu topraklarında gazilerimiz sayesinde  hür ve bağımsızca yaşıyoruz. 80 milyon olarak tüm gazilerimize minnettarız.  Bakanlık olarak da her zaman gazilerimizin yanındayız." ifadesini kullandı.

 Çanakkale'de, Dumlupınar'da, son olarak da 15 Temmuz'da bu vatanı  kurtarmak için binlerce insanın canını hiçe saydığını, gazilik şerefine nail  olduğunu aktaran Kaya, 30 yıldır terörle mücadelede sayıları binleri geçen  gazilerin bulunduğunu kaydetti. Doğu ve Güneydoğu'daki operasyonlarda canını hiçe sayarak, bu vatan  için ölümün üstüne yürüyen, gazilik mertebesine ulaşanlara minnettarlık  duyduklarını belirten Bakan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkes bilsin ki bu ülke hiçbir zaman için böyle asil vatandaşları  olduğu sürece hiçbir tehdide boyun eğmeyecektir. Ne dışarıdan ne içeriden gelen  tehditlere hiçbir şekilde boyun eğmeyecek asil bir milletiz. Bunu en son olarak  15 Temmuz'da milletimiz canı pahasına tankların üzerine yürüyerek, canını hiçe  sayarak gösterdi. 250 şehidimiz var, 2 bin 191 gazimiz var. Bu vatanı asla  kimsenin bölmesine izin vermeyeceğiz. Birlik ve beraberliğimizi dimdik şekilde  korumaya devem edeceğiz."

19 YAŞINDA KOREYE GİTTİ  

Kore Gazisi Üstel de Bakan Kaya'nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti  dile getirdi. Biraz rahatsız olduğunu ancak kendisini bugünlerde iyi hissettiğini  anlatan 89 yaşındaki Üstel, Kaya'nın "Maşallah turp gibi görünüyorsunuz." sözüne  gülerek, karşılık verdi.19 yaşında Kore'ye gittiğini, o günleri unutamadığını vurgulayan  Üstel, Bakan Kaya'ya Kore'de yazdığı bir şiiri okudu.

Kaya, 1992'de Mardin'in Nusaybin ilçesindeki terör saldırısında iki  elini ve gözünü kaybeden Gazi Atak'ın Gaziler Günü'nü kutladı. Atak, Bakan Kaya'ya kendilerini unutmadıkları ve ziyaret ettikleri  için teşekkürlerini iletti. Gazi olduğunda 20 yaşında ve nişanlı olduğunu ancak eşinin buna rağmen  kendisiyle evlendiğini aktaran Atak, üç çocukları bulunduğunu kaydetti.

BU GURUR BİZE YETER

 Darbe girişimi gecesi babası Akif Kapaklı ile Cumhurbaşkanlığı  Külliyesi'ne giden gazi Ömer Faruk Kapaklı ise Bakan Kaya'ya ziyareti için  teşekkür etti.  Babası Akif Kapaklı'nın da 15 Temmuz gecesi Külliye'de şehit düştüğünü  anımsatan 22 yaşındaki Kapaklı, "Bize nasip olmadı ama babama nasip oldu  şehitlik. Bu gurur bize yeter." dedi.   Bakan Kaya, gazilere Türk bayrağı ve Kuran'ı-Kerim verdi.

ŞEHİT YAKINLARINA İŞ 

Gaziler Günü dolayısıyla Gaziler Fizik Tedavi ve  Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen programa da katılan ve şehit yakınlarına istihdam ile ilgili yeni düzenleme yapılacağını da anlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Önümüzdeki günlerde, eğer şehit yakınımızın kardeşleri ya da anne-babasından istihdam hakkını kullanmayan olursa, iki hakkının da çocukları tarafından kullanabilmesi için bir düzenleme yapılacağının müjdecisi olayım" dedi.

 Bu milletin, tarihin hiçbir döneminde işgale, saldırıya, sultaya boyun  eğmediğini, vatanı uğruna canını vermekten asla çekinmediğini ifade eden Kaya,  toprağa, birliğe, demokrasiye göz dikenlerin, bu milletin sarsılmaz gücünü daima  karşılarında bulduğunu söyledi.    Kaya, Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Kocatepe'de, terörle mücadelede, en  son olarak da 15 Temmuz gecesinde yepyeni bir kahramanlık destanının bu aziz  milletin kanıyla, canıyla yazıldığını aktardı.  Milletin milli, manevi değerlere yapılan saldırılar karşısında hiçbir  zaman hesap yapmadığını, düşman saldırıları karşısında can vermekten  çekinmediğini dile getiren Kaya, "Demokrasimize, egemenliğimize, bağımsızlığımıza  kastedenler söz konusu olduğunda şehitliği de gaziliği de şeref sayar,  kurşunların, tankların üzerine yürürüz. En son 15 Temmuz'da olduğu gibi." dedi.

 Bakan Kaya, konuşmasında, Kahramankazan'da 15 Temmuz darbe girişiminde  gazi olan Derya Ovacıklı'nın, "Bir bacak hiç önemli değil, canımız bu vatana feda  olsun. Derya'nın ayağı, Ali'nin kolu değil, vatan ayakta, milletimiz dimdik,  önemli olan bu. Zaten bu beden, vatan için ayaktaydı, vatana emanetti, vatana  feda olmak için ayaktaydı, şükürler olsun ki o da nasip oldu." sözlerine de yer  verdi. Kaya, 30 yılı aşkındır bölücü teröre karşı mücadele verildiğini  hatırlatarak, 15 Temmuz'da terörün kılık değiştirerek varlığını korumaya gayret  ettiğine dikkati çekti.

 Bakan Kaya, şunları kaydetti: "PKK, PYD, DEAŞ, FETÖ fark etmiyor. Bütün bunların planı güçsüz ve  çaresiz bir Türkiye planı ortaya koymaktı ama 15 Temmuz'da milletimiz bunu çok  iyi anladı. O hain teröristlere gereken cevabı canı pahasına verdi. Gelişme ve kalkınma yolunda gösterdiğimiz her başarı, şer odaklarını  çılgına çeviriyor.  Bölgesinde ve dünyada söz sahibi olan bir Türkiye'yi  istemiyorlar. Üst akıllar, dış mihraklar, iç destekleri ve maşaları ile  Türkiye'yi zayıflatmayı, içe kapatmayı hayal ettiler ama başaramadılar, asla da  başaramayacaklar."

 Şehit yakınlarına ve gazilere yönelik her türlü hizmetin hak temelli  bir anlayışla yürütüldüğüne işaret eden Kaya, gazilerin gösterdiği fedakarlıkla  her türlü saygınlığın en üstünü hak ettiğini dile getirdi. Kaya, şehit yakınları ve gaziler için hükümet olarak bugüne kadar ne  yapılması gerekiyorsa hiç tereddüt etmeden yerine getirdiklerini ve yerine  getirmeye devam edeceklerini kaydetti.

SOSYAL DESTEKLERİMİZ SÜRECEK

Şehit yakınlarına eğitimden istihdama kadar birçok alanda sağlanan  destek ve hizmetlerin çerçevesini vazife ve harp malullerini de kapsayacak  şekilde genişlettiklerini hatırlatan Kaya, 2013'te yapılan hukuki düzenlemelerle  vazife ve harp malullüğü kapsamındaki TSK mensubu ve güvenlik görevlilerinden  hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı  sağladıklarını söyledi.  Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşayamayacak derecede ağır malul  olan gazilere sağlanan bakım desteğini, asgari ücretin net tutarından iki katına  çıkarttıklarını anımsatan Kaya, şöyle konuştu:

 "668 sayılı KHK ile yılda iki defa olan şehit yakını ve gazi  atamalarında süreyi ve yaş sınırını kaldırdık. Önümüzdeki günlerde, eğer şehit  yakınımızın kardeşleri ya da anne babasından istihdam hakkını kullanmayan olursa  iki hakkının da çocukları tarafından kullanabilmesi için bir düzenleme  yapılacağının müjdecisi olayım. Şehit yakını ve gazilerimize ekonomik ve sosyal  desteklerimizi hiçbir maliyet hesabı yapmaksızın sürdüreceğiz."