Baskıyla istifa edene tazminat

Baskıyla istifa edene tazminat

İşveren tarafından işten çıkarılan işçi, eğer 1 yılın üzerinde çalıştıysa kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi haklarını alabiliyor.

Bu işçi işsizlik maaşı için de başvurabiliyor. Buna karşılık işçinin kendi isteğiyle işten çıkması yani istifa etmesi durumunda birçok hakkı yanıyor. Kendisi işten çıkan işçi ihbar tazminatı alamıyor, kıdem tazminatını ise sadece bazı durumlarda (askerlik, evlilik gibi) alabiliyor. 
 
Ayrılmış gösteriyorlar Kendi isteğiyle işten ayrılanlar ayrıca işe iade davası da açamıyor. 
Yasal uygulama bu yönde... Aradaki bu farklardan dolayı bazı işverenler, işten çıkarmak istedikleri işçiyi baskı, yıldırma (mobbing) gibi çeşitli yollarla istifaya zorluyorlar. 
 
Çok fazla direnemeyip işçi istifa ederse bu şekilde işten ayrılan işçiyi kendi isteğiyle işten ayrılmış gibi gösterip birçok sorumluluktan kurtuluyorlar. Olan işçiye oluyor. 
 
Baskı ve yıldırmayla işten ayrılan çalışanlar, Yargıtay kararına dayanarak haklannı talep edebilir veya dava açabilir. 
 
Yargıtay kararında açıkça belirtildi 'Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi' baskıyla istifa eden bir işçinin açtığı davada işçi lehine karar verdi. (Esas No: 2014/9925, Karar No: 2015/440, Tarihi: 26.01.2015). Mahkeme kararında, işverenin baskı uygulaması sonucu verilen istifa dilekçesine değer verilemeyeceği, bu durumda gerçek bir istifadan bahsedilemeyeceği, yani işçinin işveren tarafından işten çıkarılmış sayılacağı bildirildi. 
Baskıya uğrayan çalışanlar 'ALO 170'e başvurabilir.

Etiketler tazminat istifa