Emekli zammı için gözler enflasyonda

Emekli zammı için gözler enflasyonda

Memur emeklileri Temmuz ayına kadar çıkacak 6 aylık enflasyona kilitlenmiş durumda.

Türkiye'de para politikalarını etkileyen enflasyon rakamları emekliler için de büyük önem arz ediyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri oluşan enflasyon oranında zam alırken, memur emeklileri toplu sözleşme zammının üzerinde çıkacak enflasyonu, fark olarak alıyor. Türkiye'de maaş alan 10 milyon emekli için her yıl iki kez artış yaşanıyor. SSK ve Bağ-Kur'a bağlı emekliler Ocak ve Temmuz aylarında oluşan 6'şar aylık enflasyon kadar fark alıyor. Son olarak Ocak ayında Temmuz- Aralık 2014 arasında oluşan yüzde 2.33'lükenflasyon emeklilerin maaşına artış olarak yansıtıldı.

Emekliler şimdi Ocak -Temmuz 2015 arasında oluşacak yeni enflasyon rakamını beklemeye başladılar. Her ay oluşan enflasyon artışı 6 ayın sonunda kaça ulaşırsa bu rakam emeklinin maaşına yansıyor. Memur emeklileri ise toplu sözleşmede oluşan zam oranını alıyor.

Bu yıl memur emeklileri Ocak'ta yüzde 3, Temmuz'da da yüzde 3 olmak üzere iki zam alacak. Bu arada oluşan 6 aylık enflasyon, Temmuz'da yüzde 3'ün üzerinde çıkarsa, bu fark da memur emeklilerine ödenecek. Bu yüzden ilk 6 ayda oluşacak enflasyon rakamı bütün emeklileri ve bununla birlikte memurları ilgilendiriyor. Bu rakamın yüzde 3.63 olması bekleniyor. Ama bu tamamen öngörü. Bu yüzden Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamından sonra 6 aylık oran da resmen ortaya çıkacak.