Emekliye ocakta 3 zam birden var

Emekliye ocakta 3 zam birden var

Milliyet yazarı Cem Kılıç, bugünkü yazısında Hükümet'in emekliler için hazırladığı paketi ele aldı ve zam yağmuru yaşanacağını belirtti.

Yeni yıl ile birlikte "zam heyecanı" da başladı. Milliyet gazetesi yazarı Cem Kılıç, 2016 yılında emekliye 3 zam müjdesini bugün köşesinden duyurdu.

(...)2016 başında emekliler için adeta zam yağmuru yaşanacak. Öncelikle enflasyon farkı artışı olacak, bu yükselişi 100 liralık seyyanen zam izleyecek. Sosyal güvenlik destek priminin kaldırılacak olması da maaşı yukarı çekecek.
 
Ocak ayı her sene emeklilerin maaşlarında artış yaşanan bir aydır. Ancak bu yıl zam yağmuru yaşanacağını söylemek mümkün. Yalnızca enflasyon farkı değil, 100 TL’lik seyyanen zam ve sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması gibi düzenlemelerle emeklilerin maaşlarında ciddi artışlar olacak. Peki hangi emekliler ne kadar zam alacaklar.
 
100 TL seyyanen zam
 
Ocak ayı ile birlikte bütün SSK ve Bağ  Kur emeklilerine 100 TL seyyanen zam yapılacak. Yani bütün emeklilerin maaşına 100 TL eklenecek. Geçtiğimiz dönemde 1.000 TL’nin altındaki emekli maaşı alan kişilere 100 TL seyyanen zam uygulanmış ve 1.001 ila 1.099 TL arasındaki maaşlar da 1.100 TL’ye tamamlanmıştı. Şimdi emekli maaşının miktarı ne olursa olsun, bütün SSK ve Bağ  Kur emeklilerine 100 TL zam yapılacak. Dolayısıyla bütün emeklilerin bu zamdan yararlanması söz konusu olacak.
 
Ocakta 100 TL, Şubatta yeniden yeni bir 100 TL zam yapılmayacak. Örneğin maaşı 1.250 TL olan bir emeklinin maaşı Ocak ayında 1.350 TL’ye yükselecek ve Temmuz ayında enflasyon farkı maaşlara yansıtılıncaya kadar bu şekilde devam edecek.
 
Memur emeklileri ne kadar zam alır?
 
SSK ve Bağ  Kur emeklilerinin yanında, memur emeklileri de Ocak ayında zam alacak. Ocak ayında memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 6’lık zammı alacaklar. Toplu sözleşme kapsamındaki zam hem görevdeki memurlara, hem de memur emeklilerine uygulanıyor. Bunun yanında yılın ikinci altı ayındaki enflasyon oranı yüzde 3’ün üzerinde olursa enflasyon farkı da memur emeklilerinin maaşlarına yansıtılacak. Memur emeklilerine 2015’in Ocak ayında yüzde 3, ve yine Temmuz ayında yüzde 3 zam uygulanmıştı. Bunun yanında yüzde 1,76’lık enflasyon farkı da Temmuz ayında maaşlara yansıtılmıştı. İkinci altı aylık enflasyon yüzde 3’ün üzerinde olursa, memur emeklileri yüzde 6’lık zamma ek olarak bir de enflasyon farkı alacaklar.
 
Ocak ayında emeklilere pek çok zammın yapılacak olması, emekli olmayı düşünen memurların kafasını karıştırdı. Pek çok memur emekli olmak için 1 Ocak 2016’yı bekleme kararı aldı. Aslına bakarsanız buna gerek yok. 16 Aralık ve sonrasında emeklilik dilekçesini veren bir memur Ocak ayında yapılacak zamlardan faydalanabilir. 15 Aralık 2015 maaşını alan bir memur, 16 Aralık 2015’de emekli dilekçesini verirse Ocak ayındaki zamlardan yararlanabilir. Dolayısıyla bugün ve sonrasında emekliye ayrılacak memurlar da Ocak ayındaki zamlardan faydalanabilirler.
 
Enflasyon farkı maaşa yansıyacak
 
SSK ve Bağ  Kur emeklilerinin maaşlarına gelecek ikinci zam ise enflasyon farkı olacak. 2015 yılının ikinci altı aylık dönemine ilişkin enflasyon oranı netleştiğinde zam oranı da netleşecek. Temmuz  Kasım dönemine ilişkin enflasyon oranı yüzde 3,65 oranında gerçekleşti. Aralık ayı enflasyonu belli olduğunda 6 aylık enflasyon oranı ve emeklilerin maaşına yansıyacak zam netleşmiş olacak. Emeklilerin en büyük problemi maaşlarının enflasyon karşısında erimesidir. Bu nedenle enflasyon farkı maaşlara geçmiş dönem baz alınarak yansıtılır. Ancak bu yıl özellikle asgari ücretteki artışın enflasyonu körükleyici etki yaratması beklendiği için emekli maaşlarının enflasyondan çok daha fazla etkileneceği tahmin ediliyor.